fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

ШТРБАЦ: РИЈЕЧ О ИЗБОРНИМ КАЛКУЛАЦИЈАМА

Savo_Strbac_1-9b5d4fd9Директор Докуменатационо информационог центра „Веритас“ Саво Штрбац оциjенио jе данас да вриjеме актуелизовања оптужнице против бившег предсjедника Републике Српске Краjине Милана Мартића и закључак Жупаниjског суда у Загребу да му буде суђено у одсуству ниjе случаjно изабран и поклапа се са изборним калкулациjама поjединих хрватских политичара.

Штрбац jе изjавио Срни да jе независност судова, како оних међународних тако и домаћих – декларативна и да jе актуелизовање оптужнице против Мартића, коjа jе подигнута jош 2003. године, услиjедила након, како jе оциjенио, „значаjног мига власти“.

„Изручење Капетана Драгана и суђење Мартићу у одсуству поклапа се са изборном годином у Хрватскоj. Тамо се на такозваном домовинском рату, српском питању и односу према бившим припадницима ЈНА добиjаjу или губе избори“, оциjенио jе Штрбац и додао да наjава оваквог суђења, судећи по здравоj памети, има везе са изборним процесом.

Он jе подсjетио да jе у пакету са Мартићем, као предсjедником Републике Српске Краjине, подигнута оптужница и против Милана Челекетића, коjи jе у вриjеме бомбардовања Карловца и Јастребарског био командант Воjске РСК.

„Они су били подигли оптужнице против њих двоjице за ракетирање Загреба. Пошто jе Мартићу суђено пред Хашким трибуналом, а међународни суд има примат над националним, њему могу судити само за ракетирање осталих мjеста, а Челекетићу, коjи jе сад држављанин Србиjе, могу судити и за Загреб“, рекао jе Штрбац.

Према његовим риjечима, извjесно jе да ће суђења бити и да jе, познаjући Хрвате, извjестан и исход суђења, али да jе сигурно и да ће и jедном и другом бити суђено у одсуству.

„Хрвати су и од Хашког трибунала и од Естониjе, гдjе Мартић тренутно служи затворску казну, већ тражили да га привремено изруче да би му судили, али jе то Естониjа одбила, позиваjући се на Трибунал коjи jе наднационалан. Са друге стране, Челекетић jе држављанин Србиjе и Београд га неће изручити мимо његове воље“, увjерен jе Штрбац.

Он jе рекао да нема сумње да ће, с обзиром на праксу хрватских судова, и Мартић и Челекетић бити осуђени.

Када jе риjеч о изручењу Капетана Драгана из Аустралиjе, коjе Хрватска бомбастично наjављуjе, Штрбац jе поjаснио да jе његово изручење, односно екстрадициjа могућа, jер Капетан Драган ниjе раниjе суђен ни пред Хашким трибуналом нити пред jедним националним судом.

„Његова екстрадициjа дешава се у складу са међународним споразумима. Мартићу jе суђено пред Међународним судом правде коjи има jедини примат над националним и може му се судити само у одсуству“, искључив jе Штрбац.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

Саво Штрбац: (Анти)фашиста – Jadovno 1941.

ШТРБАЦ: УКИДАЊЕ ПРЕСУДЕ – ПОЛИТИЧКА ОДЛУКА – Jadovno …

САВО ШТРБАЦ: Нова “Олуjа” се догодила Србима, оваj пут у …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: