Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Štrbac: Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju

Direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocenio je danas da je Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju i smatra da će to potrajati.

EU - HRBEOGRAD – Direktor Informaciono-dokumentacionog centra “Veritas” Savo Štrbac ocenio je danas da je Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju i smatra da će to potrajati.

“Po dosadašnjem iskustvu, sećam se kako je Italija pravila probleme Sloveniji, pa Slovenija Hrvatskoj, tako će i Hrvatska mnogo namučiti Srbiju dok je neko iz EU ne poklopi i kaže dosta je. Par godina će Hrvatska sigurno namučiti Srbiju”, ocenio je Štrbac za RTS.

Upitan kako će se ponašati Srbija u tom slučaju, Štrbac je rekao da ne zna, ali da je Hrvatska u poziciji da uslovljava Srbiju.

Štrbac ocenjuje da su hrvatski dodatni uslovi prema Srbiji dodatni vid cinizma, podsećajući da ta zemlja nije uradila ništa po pitanju efikasnijeg povratska Srba i progonu počinilaca ratnih zločina.

“Do zadnjeg časa je Hrtvatska bila uslovljena da radi na mnogo efikasnijem povratku Srba i progonu počinilaca ratnih zločina nad Srbima. Ni jedno, ni drugo nije mnogo pomoglo i njih je iznenadilo kada su u EU rekli da su ispunjeni uslovi za njihov ulazak u EU. Hrvatska se bila malo uljudila u tom negativnom odnosu prema Srbima, pa je izgledalo da će biti bolje, ali čim su ušli u EU vratili su se na pozicije sa početka 90-tih”, ocenio je Štrbac.

Štrbac podseća da je u Hrvatskoj od 3.600 koje je trebalo procesuirati to učinjeno samo prema 108, zbog čega je mišljenja da treba da ostane nadležnost u srpskom zakonu i da bude pretnja da će kad-tad neko sa hrvatske strane odgovarati.

Štrbac kaže i da je, kada je u pitanju zahtev Hrvatske da se njenoj manjini u Srbiji daju veća prava, u hrvatskom zakonu predviđeno da ako neka manjina ima preko 1,5 odsto da im pripada jedno mesto u Saboru.

“U Srbiji je prema poslednjem popisu 0,8 odsto Hrvata. Oni primenjuju takav kriterijum kod sebe, a od drugih traže više”, primetio je Štrbac.

Izvor: Tanjug, 08.04.2016.

 

Vezane vijesti:

Karamarko: Hrvatska ima zahtjeve i nije spremna da popušta

Linta: Netačno da Zagreb želi prijateljske odnose sa Srbijom

Henhefer: Kanada i svijet posmatraju šta se događa u Hrvatskoj

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: