Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stravični zločini nad Srpkinjama u proteklom ratu

Više od 800 Srpkinja u BiH silovano je u proteklom ratu od strane bošnjačkih i hrvatskih vojnih i paravojnih snaga.

Foto: Youtube / youtube
Foto: Youtube / youtube

Nakon što je u „EuroBlicu“ ekskluzivno objavljen monstruozni dokument HVO iz marta 1992. godine, koji pokazuje da se hrvatskim „bojovnicima“ izdavala dozvola za silovanje srpskih žena u Sijekovcu, „EuroBlic“ je došao u posed brojnih autentičnih svedočenja Srpkinja koje su istražiocima MUP RS i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih otkrile stravične detalje o zločinima nad srpskim civilima, posebno ženama, na svim područjima BiH koje su pod svojom kontrolom držale bošnjačke i hrvatske snage.

Među brojnim potresnim ispovestima žrtava silovanja, koje su nadležni iz RS dokumentovali i dostavili Tužilaštvu BiH, po monstruoznosti zločina posebno se izdvajaju slučajevi dve devetogodišnje srpske devojčice iz Ilijaša i Odžaka, kao i silovanje i ubistvo srpske starice B.K. iz Bihaća, koja je u vreme zločina imala 106 godina.

– Najstarija civilna žrtva koju smo mogli identifikovati bila je starica B.K. koja je ubijena 1994. u logoru u Bihaću. O sudbini B.K. saznajemo iz dokumenata „Službena zabeleška Stanice javne bezbednosti Bihać, Odeljenje kriminalističke policije“ od 7. decembra 1994, i „Zapisnika o saslušanju svedoka CJB Banjaluka, Policijska stanica Novi Grad“, od 27. aprila 2005. godine – navodi se u monografiji „Naša ispovest“, čije je nedavno izdavanje podržao Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

U monografiji se, takođe, navodi svedočenje Rade Dragičević, Srpkinje iz Ilijaša, čiju su devetogodišnju ćerku Mirjanu silovali, a zatim ubili pripadnici zloglasne 7. muslimanske brigade tzv. Armije RBiH.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Moja ćerka je bila u crvenoj trenerci; ja sam je obukla. Široka je trenerka bila. Nju kad su uhvatili, odvojili od mene, ona je vrištala, plakala. Kad su počeli da je skidaju, vrištala je. Plakala. Ja joj nisam mogla pomoći. Zvala me: „Mama, mama“! Nisam joj mogla pomoći, oni su me držali. Taj prvi kad je silovao, nije bila… ovaj, bila je svesna. Ali kasnije nije čula, izgubila se verovatno, kad su ova dvojica… Kasnije se ništa nije čula, niti je plakala, niti me zvala, ni ništa. Samo je ležala na podu. Kad su to završili, onda su pucali u nju, pa u mene – svedočila je nesrećna majka.

O zločinima HVO u Posavini za istražne organe iz RS iskaze su davale i pojedine Bošnjakinje, koje su takođe postale žrtve silovanja zbog svojih predratnih veza sa Srbima.

Nusreta Mujkić iz Broda svedočila je da je nakon što su je pripadnici HVO u maju 1992. zarobili u srpskom selu Novi Grad, u kojem je živela sa svojim suprugom Srbinom, prebačena u Hrvatsku u logor u Đakovu.

– Ja sam za njih bila četnik jer sam za Srbinom. Tukli su me na sve moguće načine i silovali me, ne znam koliko puta. Ponižena sam, što kažu da ne može čovek preboleti to nikako, ali se ne dam još, čupam se iz toga – navodi se u svedočenju Mujkićeve.

Tuševljak: Zločini bez kazne

Inspektor u Upravi za borbu protiv terorizma i istraživanje ratnih zločina MUP RS Simo Tuševljak za „EuroBlic“ kaže da su nadležni u RS još davno obavili svoj deo posla i Tužilaštvu BiH podneli izveštaje i dokaze o počinjenim zlodelima i silovanjima srpskih žena.

– Konkretno, za silovanje i ubistvo devetogodišnje Mirjane Dragičević u Ilijašu podneli smo dokaze protiv 13 osumnjičenih, ali nijedan do danas nije odgovarao za ovaj strašni zločin – kaže Tuševljak.

Živković Railić: Poremećena država

Predsednica Udruženja žene žrtve rata RS Božica Živković Railić tvrdi da će istina o stravičnim zločinima nad Srbima pre biti obelodanjena i prihvaćena u svetu nego u BiH.

Božica Živković Railić Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Božica Živković Railić Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

– Ako za silovanje i ubistva srpskih žena još niko od Bošnjaka i Hrvata nije odgovarao pred ovdašnjim pravosuđem, valjda je svima jasno u kakvoj poremećenoj državi živimo – kaže Railićeva.

Izvor: BLIC

 

Vezane vijesti:

Silovanje Srpkinja uz potvrdu HVO

Udruženje žena žrtava rata – Monografija „Naša ispovijest …

Njujork: Promovisana monografija „Naša ispovijest“ | Jadovno …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: