Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stradanje srpskih majki

Kada je Branko Tepić, puškomitraljezac, poginuo na proboju obruča oko Kozare, ostavio je kraj samog poprišta bitke, u zbegu, dvadesetogodišnju ženu Milicu pred porođajem i kćerkicu Dragicu u trećoj godini.

Napomena redakcije portala Jadovno.srb.: Ovaj prilog je prvi put objavljen na našem portalu 9. oktobra 2017. godine.

U uhvaćenom zbegu, pred ustaškim cevima, na putu za logor, u selu Kajgani kraj Garešnice, Milica je rodila zdravo muško dete i dala mu očevo ime — Branko.

Milica Tepić nije jedina Kozarčanka koja je donela na svet jedan život u vreme kada je svaki život na Kozari bio osuđen na smrt. Ana Zec, noseći dvogodišnju Gordanu, rodila je kraj prašnjavog druma dete i dala mu očevo ime Veljko; Milka Međed, vukući petoro putem bez povratka, morala je da rodi i šesto, Ljubicu. Anka Mirić rodila je Koviljku u zbegu, a onda je sa dvogodišnjim Mićom u naručju poterana u logor; Kata Pejaković rodila je Ružu u kolibi od pruća, seća se dobro, bio je petak, a već u ponedeljak našla se u koloni za logor sa još osmoro iz porodice. Sa Katom je bila i Persa Blagojević sa troje dece „jedno drugome do uva“, i kada je primila kobnu vest da je njen Ognjen, prvoborac iz Pucara, poginuo, došla je na svet njena najmlađa kćerka Danica. Sutradan, morala je poći tamo kuda su je neprijateljske puške gonile.

Formiranjem Pete kozarske brigade, u ranu jesen 1942. godine, počeo je život da se vraća u potkozarska sela. Sa nešto naroda koji su iz Slavonije prebacili partizani na Kozaru, vratila se i Milica Tepić, sa dvoje dece na opustošeno ognjište u Komlencu. I nastavila da se bori.

U januaru 1944. godine jake neprijateljske snage upale su na slobodnu teritoriju Kozare. Ta ofanziva, šesta po redu, zavila je u crno Grbavce i Podgradce, Jablanicu i Sovjak, Miloševo Brdo i Vojskovu. U zbegu koji se povlačio preko Vranovca i Strigove, pod okrilje Kozare i zaštitu Jedanaeste krajiške brigade, nastala je i legendarna fotografija-Milice Tepić sa decom.

(Srpska Bosna)

Izvor: VIDOVDAN

Vezane vijesti:

Ispovest: „Ja sam Branko Tepić, dečak iz nosiljke majke …

Branko Tepić, dječak sa čuvene fotografije Žorža Skrigina …

Majka Knežopoljka, Milica Tepić | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: