fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stradanje Srba prikazano na fotografijama

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/prvi_svjetski_rat/Izlozba_stradanje_srba_trebinje.jpg

U Trebinju je sinoć otvorena izložba panoa sa fotografijama i dokumentima na kojima je prikazano stradanje Srba u 20. vijeku sa akcentom na Nato bombardovanje SR Jugoslavije /SRJ/ od 24. marta do 10. juna 1999. godine.

Izložba sadrži 35 panoa sa fotografijama i dokumentima, među kojima je raskomadana karta Jugoslavije iz 1941. godine, a na kojima su prikazane sve okrutnosti bombardovanja.

U Muzeju Hercegovine izložbu je otvorio kustos – istoričar beogradskog Muzeja žrtava genocida Bojan Đokić koji je istakao da je predstavljen događaj koji se zbio na pragu 21. vijeka, kada su civilizovane države Evrope i svijeta brutalno napale jednu suverenu državu.

„Akcenat je stavljen na 1999. godinu, međutim izložba ne prikazuje samo NATO agresiju nad Srbijom, nego su autori pokušali da prikažu kontinuitet bombardovanja srpskog naroda u 20. vijeku“, rekao je Đokić.

On je podsjetio da su 1914. i 1915. godine srpski narod bombardovali Germani, kao i 1941. godine, a 1944. godine Anglo-Amerikanci, nakon čega su Amerikanci predvodili bombardovanje Republike Srpske 1994. godine, Republike Srpske Krajine 1995. godine, te 1999. agresiju na SRJ.

Đokić je dodao da su za izložbu korišteni materijali sa internet sajtova, iz arhiva Muzeja žrtava genocida, Arhiva Jugoslavije, materijali RTS-a i arhiva dnevnih listova – „Večernje novosti“, „Odbrana“ i „Politika“.

Autori izložbe su istoričar i viši kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu Nenad Antonijević i direktor Muzeja žrtava genocida Veljko Đurić, a organizatori su beogradski Muzej žrtava genocida i trebinjski Muzej Hercegovine.

Izvor: https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

NE ZABORAVITI BORCE ZA SLOBODU

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: