fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

STRADANjE PREBILOVAČKO – JEDNA OD MNOGOBROJNIH GOLGOTA SRPSKIH

Patrijarh Irinej dočekuje mošti prebilovačkih novomučenika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima

Patrijarh Irinej dočekuje mošti prebilovačkih novomučenika ispred Hrama Hristovog Vaskrsenja u Prebilovcima


Njegova svetost patrijarh srpski Irinej rekao je u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Prebilovcima koji je danas osveštan da niko nije toliko žrtava podnio u posljednjih 100 godina kao srpski narod i da je stradanje u Prebilovcima jedna od mnogobrojnih golgota srpskih.

„U ovoj svetinji novoj i blagoslovenoj počivaju oni kojima je ljudska zloba namijenila strašnu smrt i strašno počivalište u ovoj zemlji Božijoj“, rekao je patrijarh u Hramu sagrađenom na mjestu Spomen-kosturnice u koju su 1991. godine sahranjene kosti 4.000 Srba koje su ustaše tokom Drugog svjetskog rata ubile i bacile u 13 hercegovačkih jama, a u junu 1992. godine hrvatska vojska minirala Spomen-kosturnicu.

„Sabrali smo se na ovo sveto mesto u strahu Božijem, u srcima svojim, da se poklonimo svima koji su nevino postradali i nastradali, sa jedinom krivicom koja im je pripisana, ne samo njima, nego mnogo ranije, zato što su bili Srbi pravoslavne vere. To je bila njihova jedina krivica, i slava i hvala Gospodu što im je to jedina krivica, što druge krivice nisu imali“, rekao je patrijarh Irinej u besjedi.

On je naglasio da u Prebilovcima nisu stradali samo ljudi, stradali su oni najneviniji – djeca.

„Samo Bog zna koliki je broj tih ljudskih anđela doživeo tu strašnu sudbinu“, naveo je patrijarh Irinej.

On je rekao da svete mošti nisu imale mira jer im zloba ljudska, čije je porijeklo u đavolu i satani, nije dala da počivaju u ovom domu Božijem, i doživjeli su drugu smrt, ništa manje strašnu od one prve.

„Mi se danas njima molimo kao svetim mučenicima. Životom svojim i krvlju svojom oni su svedočili veru svoju. Njihovim stradanjem krepimo veru svoju i dobijamo snagu duhovnu. Danas se raduje nebeska Srbija što smo potomci njihovi, našli put njihov i idemo putem njihovim“, naglasio je patrijarh.

Patrijarh srpski rekao je da je tom čestitom narodu bilo suđeno da doživi najveću tragediju.

„I danas se pitamo šta se desilo čoveku 20. veka, da se toliko predao zlu? I danas se pitamo šta je to moglo motivisati veliki broj ljudi da budu oruđe zla paklenoga, na silnu mržnju koju je đavo imao od početka na čoveka, i da tragediju doživi jedan narod blagočestiti, koji se nije bavio politikom, nego je obrađivao zemlju Božiju i brinuo o porodici, o dobru ljudi? Iako ne znamo prave razloge vidimo posledice takvog shvatanja i zločina“, naveo je Patrijarh.

Prema njegovim riječima, samo Gospod je svjedok kakve je muke podnio taj nevini narod, koga su bacali u jame, gdje su se kuknjava i lelek iz jama čuli 10 dana.

Patrijarh je podsjetio da se mržnja koja se ovdje zacarila 1941. godine nastavila i poslije.

Patrijarh je rekao da malom broju preostalih porodica godinama nije bilo dopušteno da proliju suzu, da zapale svijeću, da svešteničkoj nozi nije bilo dozvoljeno da dođe da se pomoli, da izvrši svešteničku dužnost.

„Prošlo je mnogo vremena dok to nije učinjeno. Za to je bilo potrebno gotovo pola veka. Bogu hvala što je i to omogućeno, da njihovi sveti ostaci počivaju u najsvetijem mestu Božijem. To počivalište pripada svetima koji su život Gospodu žrtvovali, poput mnogih mučenika od početka hrišćanstva do danas, da u ovom domu Božijem čekaju dolazak Gospoda svoga“, istakao je patrijarh srpski.

Patrijarh Irinej je poručio da ne treba osuđivati, već oprostiti.

„I patrijarh Pavle na ovom mestu je rekao da zlo nikada i nikome dobro nije donelo. Moramo oprostiti. Prepustimo sud pravedni Bogu, a ne ljudima. Ono što mi možemo da poželimo jeste da ti zločinci, ako je ostalo nešto dobro u njima, pristupe jedinom putu i načinu da skinu taj teret sa svoje duše i savesti“, rekao je patrijarh Irinej.

On je istakao da je blagosloven današnji dan i ova svetinja, i svi čiji je kraj bio u ovim strašnim jamama.

„Jeste velika tuga, ali i velika radost što imamo svoje koji će se za nas moliti pred licem Božijim. Mi se molimo Svetim mučenicima da ne zaborave svoj rod, a rod njihov neće zaboravati njihova imena, njihovo stradanje. Molimo se da Gospod da mir svim narodima, jer je on potreban da osmisli naš život. Neka Gospod poseje ljubav u srca naša, jer se zlo leči dobrotom i ljubavlju, a ne zlom. Neka je večni pokoj i slava svetim mučenicima. Dok je njih opstaćemo na ovom svetu“, rekao je Njegova svetost patrijarh srpski Irinej.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OSVEŠTAN HRAM POSVEĆEN PREBILOVAČKIM MUČENICIMA

OTVORENA IZLOŽBA O STRADANjU U DRUGOM SVJETSKOM RATU

PREBILOVAČKE ŽRTVE OPOMINjU NA BESMISAO RATOVA

Prebilovci – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: