Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

STRADANjA SRBA U KOMPLEKSU JADOVNO NEDOVOLjNO ISTRAŽENA

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/kompleks_jadovno/kod-predsjednika-radmanovica.jpg

SARAJEVO /SRNA/ – Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i članovi Udruženja građana „Jadovno 1941“ saglasili su se jučer u Banjaluci da su stradanja Srba na prostorima kompleksa logora Jadovno – Gospić – Pag neopravdano istorijski potisnuta, ali i nedovoljno istražena.

Sagovornici su izrazili bojazan da ovakav neprimjeren odnos prema prošlosti i velikom broju žrtava može dovesti do toga da bude zaboravljeno stradanje Srba i drugih naroda koji su bili žrtve kompleksa Jadovno, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Radmanović je pohvalio aktivnosti, kao i opštu misiju i napore Udruženja da otme od zaborava stradanje velikog broja ljudi na prostorima kompleksa ovog logora, kao i težak rad članova Udruženja na istraživanju i otkrivanju zločina počinjenih u kompleksu ustaških logora Jadovno, kako bi se o njima obavijestio svijet i omogućilo potomcima i drugima da odaju dužno poštovanje žrtvama.

Predsjednik Udruženja Dušan Bastašić je u razgovoru sa Radmanovićem rekao je da je u kompleksu logora smrti Jadovno – Gospić – Pag za samo 132 dana ubijeno 40.123 ljudi, od toga najmanje 38.000 Srba iz Hrvatske, BiH i dijela Srbije. 

Bastašić, koji je i potomak žrtava, informisao je Radmanovića o aktivnostima koje su preduzete u okviru manifestacije „Dani sjećanja na Jadovno“, ali i ukupnim aktivnostima i projektima koje Udruženje provodi od osnivanja krajem 2009. godine na sakupljanju i arhiviranju svih dostupnih štampanih, foto, video i elektronskih zapisa o kompleksu ustaških logora Jadovno.

Udruženje „Jadovno 1941“ okuplja potomke i poštovaoce žrtava kompleksa ustaških logora Jadovno, a povodom obilježavanja 72 godine od ustaških zločina na području Like, Velebita i Paga, u petak, 21. juna, počela je manifestacija „Dani sjećanja na Jadovno“. U okviru manifestacije, u ponedjeljak, 24. juna, u Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci otvorena je izložba „Moje Jadovno“.

Izvor: srna

Vezane vijesti:

BL – Otvorena izložba „Moje Jadovno“

Dođite na Jadovno 29. juna 2013.

Moje Jadovno u Njujorku

OBILjEŽAVANjE DANA SJEĆANjA NA JASENOVAC

IZLOŽBA „MOJE JADOVNO“ U ISTOČNOM NOVOM SARAJEVU

„MOJE JADOVNO“ – SVJEDOČENjE ZLOČINA

I to je moguće: Beograd postidio Banju Luku

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: