Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Stokholmski sindrom: Tito sravnio Podgoricu sa zemljom – za nagradu dobija spomenik

Tito lično odgovoran za bjesomučno bombardovanje Podgorice u Drugom svjetskom ratu.

Josip Broz Tito

Skupština Glavnog grada razmatraće danas predlog gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorici podigne spomenik Josipu Brozu Titu.

Vuković je , u obrzloženju odluke, naveo da je Tito bio veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije.

Ističe se da postoje brojni razlozi da „u gradu koji je decenijama časno nosio njegovo ime, bude postavljen spomenik svjetskom i našem vizionaru kakav je bio Josip Broz Tito“.

Na djelu je, po svemu sudeći, stokholmski sindrom – emocionalne veze i identifikacije s agresorom.

Naime, ne bi bilo ništa neobično u podizanju spomenika Titu da se ne radi o osobi koja je lično odgovorna za bjesomučno bombardovanje Podgorice u Drugom svjetskom ratu, tokom kojeg je živote izgubilo više stotina nedužnih civila.

Foto: IN4S

Istorijske činjenice su pokazale da je, na nalogu Tita, u ranu zoru 5. maja 1944. godine, na Podgoricu  krenulo 120 teških četvoromotornih bombardera. Nastao je pravi pakao. Gotovo čitava Podgorica razorena je do temelja. Na grad se sručilo 600 bombi teških preko 400 tona. Tom prilikom, poginulo je 600 građana, a više od 200 teže ili lakše ranjeno.

Iako je u Drugom svjetskom ratu imala jedva 16.000 stanovnika, Podgorica je bombardovana čak 84 puta! U tim napadima poginuo je svaki osmi stanovnik Podgorice. Da stvar bude još gora , grad nije imao bilo kakav veći vojno-strateški značaj. Počev od 23. septembra 1943. godine, kada su saveznici prvi put bombardovali Podgoricu, računa se da je u njenim ruševinama poginulo više od 2.000 građana.

Foto: IN4S

Rečeno suvim statističkim jezikom, porušeno je 80 posto stambenog fonda, a uništena je kompletna gradska infrastruktura.

Ni do dan-danas niko nije dao valjan odgovor na pitanje – zašto? Pitanje je još mučnije ako se zna da je u tim bombardovanjima poginulo ukupno, slovom i brojem – 17 njemačkih vojnik. Ono što se, međutim, zna jeste ko je naredio najrazornije bombardovanje Podgorice- Tito, a Vuković bi takvom čovjeku da podigne spomenik.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Josipu Brozu Titu istorija nikad neće oprostiti što nije otišao u Jasenovac

Tito poklanjao Kosmet Albancima još 1946. godine

Tito namerno razbio SFRJ?

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: