fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stevo Vito svjedočio o fizičkom maltretiranju u logoru „Silos“

Nekadašnji policajac iz Sarajeva Stevo Vito svjedočio je danas pred Sudom BiH kako je fizički maltretiran u logoru „Silos“ na suđenju osmorici optuženih za ratni zločin počinjen na području Hadžića.

Silos

Dodatni svjedok Tužilaštva BiH govorio je o višegodišnjem zatočeništvu u logoru „Silos“, kasarni „Krupa“ i Osnovnoj školi „9. maj“ u Pazariću.

Vito je rekao da je 10. maja 1992. napustio Sarajevo i vratio se u selo Kazine Bare u blizini Pazarića, prenosi Birn.

On je naveo da su mu u kuću 23. maja 1992. došla dva policajca, Osman i Nihad, i odveli ga s dvojicom ujaka kombijem do Društvenog doma u Pazariću na ispitivanje.

– Tražili su od mene da im kažem gdje je naoružanje i radio-stanica o kojoj ja ništa nisam znao. Ispitivao me je neki Šehić. Kad sam mu rekao da o tome ne znam ništa, počeo je da me udara – objasnio je svjedok, te dodao da je nakon ispitivanja odveden u „Silos“, gdje je ostao još 18 dana.

On je posvjedočio da je i u „Silosu“ bio fizički maltretiran, navodeći da je to bilo početkom juna 1992. godine, kada su jedan dan stražari otvorili sve ćelije.

– Stražari su uletjeli i tukli nas sve redom. Prvo su me puškom oborili na zemlju, a onda su nastavili da me udaraju svuda po tijelu. Iskreno, ja te ljude nisam poznavao. Bile su to neke mlađe, meni nepoznate osobe – rekao je Vito.

Iz „Silosa“ on je prebačen u školu u Pazariću, gdje je bio zatvoren u fiskulturnoj sali i za mjesec dana nekoliko puta je pozivan na saslušanje.

On je istakao da je vidio Ibru Jamakovića da tuče zatvorenike.

Svjedok je rekao da je ispred škole vidio Šabića i da misli da je on bio šef policije u Pazariću.

Za zločine počinjene nad zatočenicima u logoru „Silos“, kasarni „Krupa“ i Osnovnoj školi „9. maj“, Tužilaštvo BiH tereti Mustafu Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Nermina Kalembera i Šerifa Mešanovića. Oni su, prema optužnici, obavljali funkcije u civilnoj, vojnoj i policijskoj vlasti.

Vito je rekao da je iz škole u Pazariću prebačen u zatvor u „Krupi“, gdje je njega i druge zatvorenike primio i popisao Mešanović. Svjedok je rekao da za njega misli da je bio „komandir“.

Vito je naveo da je i ovdje bio maltretiran, pojasnivši da su ga 23. avgusta 1992. ponovno vratili u „Silos“, gdje je ostao zatvoren do januara 1996. godine.

Tokom unakrsnog ispitivanja svjedok je rekao da je prije rata bio pripadnik specijalne policije u Sarajevu.

Tužilac Zorica Đurđević najavila je „korekcije u optužnici“, o čemu će se odbrane optuženih izjasniti u pisanoj formi, nakon čega će biti odlučeno da li će pozivati nove svjedoke.

Sudsko vijeće zakazalo je nastavak suđenja za 7. septembar, kada će biti iznesena i završna riječ Tužilaštva BiH.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Ukop tijela logoraša iz „Silosa“

Srpski zatočenik logora „Silos”: Molio sam da me ubiju …

Na Svetog Savu 1996. zatvoreno mučilište za Srbe u Tarčinu …

Žrtve koncentracionog logora još čekaju pravdu | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: