fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stepincu (još) daleko oreol

Danas poslednji sastanak komisije SPC I Rimokatoličke crkve. Odluka neće biti donesena odmah po završetku dijaloga

Alojzije Stepinac
Alojzije Stepinac

Odluka o kanonizaciji kontroverznog hrvatskog kardinala iz vremena Drugog svetskog rata neće biti doneta odmah po okončanju dijaloga Mešovite komisije Srpske pravoslavne crkve i Hrvatske biskupske konferencije. Ovoj odluci prethodiće dodatne analize, procene i sučeljavanja argumenata unutar Rimokatoličke crkve. Glavnu reč o tom pitanju doneće katolički poglavar, s tim što ni u Vatikanu nisu saglasni da će to biti baš papa Franja.

Da će i poslednji čin Stepinčevog proglašenja za svetitelja biti poseban proces, ukazuje većina poznavalaca rada i načina odlučivanja u Vatikanu. Taj korak, kako se prenosi, u vezi je s papinom tvrdom željom da nastavi izgradnju odnosa sa Moskovskom patrijaršijom i pravoslavnim svetom.

Ta atmosfera, kako ističu poznavaoci vatikanskih prilika, odrediće i poslednji susret članova srpsko-hrvatsko teološko-istorijske komisije za rasvetljavanje ratnog i poratnog dela kontroverznog nadbiskupa koji će se danas okupiti u Rimu. Taj sastanak poslednji je u planu razgovora napravljenom prošle godine.

Šturi izvori iz Srpske patrijaršije kažu da će i ovim sastankom, kao i prethodnim, rukovoditi predsednik vatikanskog Odbora za istorijske nauke opat Bernardo Ardura. Na pitanje da li će se članovi komisije videti i sa papom Franjom, u utorak u SPC nisu imali odgovor.

– Očekujemo i da ovaj sastanak protekne u atmosferi razmene naučnih argumenata i da bude svojevrsni bilans prethodnih sastanaka – kratko je, za „Novosti“, rečeno u sedištu SPC.

Najveća smetnja dosadašnjem toku razgovora o Stepincu bila je blokada vatikanskih arhiva, pa mnogi očekuju da se uspostavljeni dijalog u drugačijoj formi usmeri na to pitanje. Sveta stolica raspolaže mnogobrojnim dokumentima koji mogu da pomognu u rasvetljavanju suprotstavljenih stavova o Stepincu, ali su, uprkos obećanjima rimske kurije, oni ostali daleko od očiju javnosti.

ĆUTANjE CRKAVA

Dogovor delegacija SPC i Rimokatoličke crkve bio je da se ne izdaju saopštenja niti iznose bilo kakvi utisci sa skupova, kako rad istoričara i teologa ne bi bio opterećen pritiskom javnosti.

Autor: R. Dragović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Zašto Stepinac nikada ne može postati svetac | Jadovno 1941.

Alojzije Stepinac – čovek od najvećeg poverenja NDH | Jadovno …

Stepinac na pogrešnoj strani istorije | Jadovno 1941.

Podmukli potez katoličke crkve: Hrvati čiste teren da …

SPC će u Vatikanu tražiti nastavak dijaloga o Stepincu

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: