fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SPC će u Vatikanu tražiti nastavak dijaloga o Stepincu

U sredu će biti održan poslednji redovni sastanak Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije. – Odluku o eventualnom produžetku rada komisije doneće papa Franjo, na čiju je inicijativu i formirana

Vrhovni sud Narodne republike Hrvatske je 11. oktobra 1946 osudio Alojzija Stepinca na 16 godina zatvora. Presudu je prošle godine poništio sud u Zagrebu. Odluka o rehabilitaciji doneta je nekoliko dana posle prvog sastanka mešovite pravoslavno-katoličke komisije (Fotodokumentacija „Politike”)
Vrhovni sud Narodne republike Hrvatske je 11. oktobra 1946 osudio Alojzija Stepinca na 16 godina zatvora. Presudu je prošle godine poništio sud u Zagrebu. Odluka o rehabilitaciji doneta je nekoliko dana posle prvog sastanka mešovite pravoslavno-katoličke komisije (Fotodokumentacija „Politike”)

Tačno godinu dana posle prvog sastanka Mešovite komisije SPC i Hrvatske biskupske konferencije, koja razmatra ulogu nadbiskupa Alojzija Stepinca pre, za vreme i posle Drugog svetskog rata, njeni članovi sastaće se ponovo u Vatikanu, u sredu 12. jula. Upravo je na ovom mestu održano prvo zasedanje Mešovite komisije kada su se članovi komisije sastali sa papom Franjom i dogovorili se o temama o kojima je bilo reči na pet radnih zasedanja.

Prvobitno je najavljeno da će dvodnevni sastanak u Vatikanu biti poslednji, ali, kako saznajemo, SPC će zatražiti da komisija nastavi sa radom.

Međutim, još je neizvesno da li će hrvatska strana pristati na ovaj predlog i kakav će biti stav pape Franja, koji će i doneti konačnu odluku.

Formiranje komisije inicirao je papa Franjo 2014. godine posle pisma poglavara SPC patrijarha Irineja, povodom procesa proglašenja Stepinca za sveca. Papa je privremeno zaustavio Stepinčevu kanonizaciju, ali je Sveta stolica jasno poručila da rad Mešovite komisije neće uticati na odluku o Stepinčevoj kanonizaciji, koju će doneti isključivo papa Franjo.

Na predstojećem sastanku u Vatikanu učestvovaće samo redovni članovi komisije, a nisu pozvani istoričari koji su svedočili na nekoliko prethodnih zasedanja. Još nije poznato da li će papa primiti članove komisije i porazgovarati sa svakim od njih kao i na prvom sastanku.

Predstavnici SPC, kako saznajemo, smatraju da postoji potreba da se nastave razgovori o Stepincu, dok je hrvatska strana zadovoljnija dosadašnjim razvojem situacije.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih bi komisija trebalo i dalje da razgovara o Stepincu jeste činjenica da naši istraživači nisu imali uvid u dokumenta iz vatikanskog arhiva, iako im je to obećano. Sporenje oko vatikanskog arhiva prvi put je pomenuto u aprilu, nakon četvrtog sastanka mešovite komisije, koji je održan u Požegi.

SPC je od Vatikana zatražila uvid u prepisku Alojzija Stepinca sa papom Pijom Dvanaestim tokom Drugog svetskog rata, ali su naši istražitelji ostali praznih ruku.

Hrvatski mediji su, u više navrata, izveštavali da SPC za ovih godinu dana nije predstavila nijedan dokaz o Stepinčevom zločinačkom delovanju. Nasuprot tome, članovi naše delegacije tvrde da su na sastancima komisije predstavljeni istorijski dokumenti, koji su dotada čuvani u tajnosti i koji bacaju novo svetlo na ulogu kardinala u pokrštavanju, progonu i stradanju Srba i ostalih naroda na teritoriji NDH-a.

Naši istoričari, kako saznajemo, uporedo sa sastancima komisije, sprovode istraživanje o delovanju kardinala Stepinca. Za ovaj posao im, kako tvrde, nije dovoljno godinu dana i pet radnih sastanaka komisije. To je još jedan razlog zbog kojeg bio SPC trebalo da zahteva da razgovori o Stepincu budu nastavljeni.

Među redovnim članovima komisije, koji zastupaju SPC su: mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkop bački Irinej, episkop slavonski Jovan i ambasador Darko Tanasković, stalni predstavnik Srbije pri Unesku. Predstavnici hrvatske katoličke crkve su zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, biskup mostarsko-duvanjski monsinjor Ratko Perić, biskup požeški dr Antun Škorčević i istoričari Jure Krišto i Mario Jareb.

Autor: Jelena Popadić

Izvor: POLITIKA

Vezane vijesti:

Zašto Stepinac nikada ne može postati svetac | Jadovno 1941.

„Srpska strana nije dokazala da je Stepinac bio zločinac …

Bojan Đokić: Stepinac „naš nasušni“ ili O posledicama …

Alojzije Stepinac – čovek od najvećeg poverenja NDH | Jadovno …

Stepinac na pogrešnoj strani istorije | Jadovno 1941.

Srboljub Živanović: Zločinac Alojzije Stepinac i …

SPC spremila dokaze da je Stepinac podržavao genocid …

O Stepincu – peti put

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: