fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stefan Radojković: Nedić dobio šta je zaslužio – bačen je kroz prozor prilikom ispitivanja

Nedić je apsolutno bio kvisling, saradnik okupatora i dobio je šta je zaslužio, rekao sekretar Odbora za Jasenovac SA Sabora SPC i saradnik Muzeja žrtava genocida

Gost emisije „Talasna dužina“ s naslovom „Zašto se svađamo oko Jasenovca“ bio je istoričar Stefan Radojković, sekretar Odbora za Jasenovac SA Sabora SPC i saradnik Muzeja žrtava genocida.

Teme na koje se razgovaralo bile su:

– Zašto postoje dve komemoracije u Jasenovcu?
– Ko i zašto relativizuje zločine ustaške NDH?
– Koji su koreni negiranja holokausta?
– Da li u Srbiji postoji revizionizam i kako se prepoznaje?
– U kakvom su stanju bivši logori Staro sajmište i Topovske šupe?
– Kako se suočavamo sa zločinima iz perioda Drugog svetskog rata?

Na pitanje voditelja „možemo li da kažemo da je stavljena tačka na Nedića“, Stefan Radojković je potvrdio da je bio kvisling, da nikakva rehabilitacija ne dolazi u obzir i dodao da priča oko Nedića nije završena:

„Ipak, niko od njih ne poriče da se holokaust desio, svi ističu tradiocionalno dobre odnose srpskog i jevrejskog naroda. To je sve u redu. Ali, odnose se prema Nediću – prema Ljotiću, interesantno, ne toliko! – jedni ga vide kao deo kontinuiteta srpskog društva, a drugi ga smatraju da apsolutno nije učestvovao, da je predstavljao diskontinuitet u odnosu Srba prema Jevrejima. I onda tu dolazi do raznih prepucavanja. S tim što ja kažem da je Nedić apsolutno kvisling, bio je saradnik okupatora i – iskreno rečeno – dobio je šta je zaslužio, bačen je kroz prozor prilikom ispitivanja. Sad, zašto je bačen, to je opet pitanje…“

Autor i voditelj bio je Miloš Nikolić, glavni urednik kanala Talas.rs.

Poslušajte celu emisiju

Naslov, transkript i oprema: Stanje stvari

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: