fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Stari Brod na Drini: Kamen-temeljac za muzej posvećen srpskom stradanju (VIDEO)

U spomen-kompleksu u Starom Brodu na Drini položen je kamen-temeljac za muzej. Biće posvećen stradanju srpskog naroda 1942, kada je ustaška Crna legija pod komandom Jure Francetiće, zvjerski ubila više od 6.000 Srba Podrinja i Romanijskog platoa.

Stari Brod na Drini Foto: RTRS
Stari Brod na Drini Foto: RTRS

Nakon podizanja krsta 2008. i osvećenja Spomen kapele 2014, javila se potreba za izgradnju muzeja koji će podsjećati na golgotu i ustaški zločin nad srpskom nejači, na praznik Mladence ’42.

Muzejska postavka je spremna.

– Na postavci smo radili osam godina. Završena je prošle godine, i u njoj će biti prikazani dokumenti, slike sa stratišta od Sarajeva do Starog Broda koje smo mogli da dokumentujemo, kaže sveštenik, Dragan Vukotić.

– Spomen-kompleks treba da svejdoči svima koji ne vjeruju da su Srbi stradiali, i koji ne žele da vide. Ovo je dokaz da se od toga ne može pobjeći i ovdje će biti dokazi koji će uvjeriti svakoga koliko su Srbi stradali vjekovima na ovim prostorima, navodi Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica.

Srbe na ovim prostorima povezuje i Drina. Dogovorena je izgradnja pristaništa za skelu, koja će u Starom Brodu povezati sela višegradske i rogatičke opštine

– Skela će moći da preveze jedam manji kamion ili putničko vozilo, tako da ćemo morati pristupiti i obnovi tri kilometra puta od naselja Prelovo do desne obale Drine, dodaje Grujičić.

Milorad Jagodić, načelnik opštine Rogatica, ističe da je to nešto što je planirano i što je potrebno da se zaokruži planirani posao na ovom području.

Olakšaće to i dolazak svima, koji žele da se pokolone sjenima starobrodskih mučenika.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

Vezane vijesti:

U Drinu pobegle od ustaške kame

Plivanje do Starog Broda u pomen stralim Srbima

Kukolj: Otrgnuti od zaborava ubistvo 6.000 Srba u Starom Brodu

Sakrili masakr 6.000 Srba zbog bratstva i jedinstva

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: