fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Staljin se nije sreo sa Hitlerom, Kravčuk bunca: Ruski istoričari demantuju prvog predsednika Ukrajine

Izjava Leonida Kravčuka u emisiji „60 minuta“ izazvala je veliko ogorčenje u Rusiji.

Leonid Kravčuk Foto bykvu.ua

TVRDNjU prvog predsednika Ukrajine u postsovjetskom periodu Leonida Kravčuka da se Staljin uoči Drugog svetskog rata sreo sa Hitlerom u Lavovu ruski istoričari su okarakterisali – „laž i buncanje“!

Naučni direktor Ruskog vojno-istorijskog društva dr Mihail Mjagkov je izjavio da se laž koju je izrekao Kravčuk ponavlja već godinama, iako su je istoričari demantovali.

– Kravčuk bunca, jer nikakvog susreta Staljina i Hitlera nije bilo – kazao je Mjagkov. – Naravno da o tome nema nikakvih dokumenata. Verovatno Kravčuk iznosi takve tvrdnje jer je nedovoljno obrazovan, a tome se treba dodati i stepen nacionalizma i rusofobije koji se sada širi. Da je učio istoriju znao bi da su se sa Hitlerom do rata sretali lideri Engleske i Francuske, Čembrlen i Daladje, 1938. godine.

Izjava Leonida Kravčuka u emisiji „60 minuta“ izazvala je veliko ogorčenje u Rusiji. Kravčuk je pokušao da brani sadašnjeg predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog koji je kazao na obeležavanju godišnjice oslobađanja Aušvica da je za početak Drugog svetskog rata bila kriva ne samo Nemačka, nego i SSSR. Interesantno je da je Kravčuk kategorički tvrdio da postoji dokument o susretu Staljina i Hitlera u Lavovu.

Ogorčeni što im nije bilo predloženo da govore na skupu u Izraelu posvećenom Holokaustu, predsednici Poljske i Ukrajine Duda i Zelenski su okrivili za početak Drugog svetskog rata „dogovor totalitarnih režima“, dakle Nemačke i SSSR-a.

Zelenski je kazao da je pakt o nenapadanju Molotova i Ribentropa iz 1939. dozvolio da nacisti krenu sa smrtonosnom mašinom u Holokaust.

U Moskvi iznose istorijske dokumente iz kojih se vidi da je upravo rukovodstvo tadašnje Poljske pokušavalo da se dogovori sa Hitlerom i usmeri njegove akcije za čistku Jevreja i rat protiv SSSR-a.

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: