fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpsku je stvorio Alija

Ne treba mnogo ni vremena ni prostora pa da se jasno, nepobitno utvrdi ko je i na koji način otvorio i vrata i prozore ratu u Bosni i Hercegovini
Ratko Dmitrović
Ratko Dmitrović

Republiku Srpsku, koja slavi svoj Dan Republike, entitetstva, rođenja u svakom slučaju, stvorili su bosanski muslimani. Isti oni koji danas i sve godine od rata naovamo, osporavaju Srpsku i njen dan. Zvuči nelogično, čak suludo, ali savršeno odgovara istini. Republika Srpska stvorena je kao odgovor na ponašanje Muslimana i Hrvata 1991. godine, posebno u drugoj polovini, odgovor na najavu da će tada već otvorena muslimansko-hrvatska koalicija doneti odluku o izlasku BiH iz Jugoslavije. Srpska je stvorena kao mehanizam zaštite Srba, garant njihovog biološkog opstanka.

Srpska je nastala 09. januara 1992. godine, i bila je, uz navedeno, poslednji pokušaj spasavanja BiH od rata, upozorenje, krik da se lavina antijugoslovenstva i antisrpstva u Bosni zaustavi.

Ono što je 15. oktobra 1991. godine u Skupštini Bosne i Hercegovine izgovorio Radovan Karadžić, s pozicije predsednika SDS-a, delovalo je, danas je to jasnije nego ikada, kao proročanski govor, jauk, molba drugoj strani, muslimansko-hrvatskoj, da se zaustavi.

Taj govor, koji je dovoljan da u Hagu, ako se sudi po pravu i pravdi, oslobodi Karadžića svake odgovornosti, danas ruši definiciju rata u Bosni i Hercegovini koja kaže da su taj rat započeli Srbi. Nisu. Taj rat su (pogledajte video Karadžićevog govora) Srbi najmanje želeli.

– Ne uvodite Bosnu u rat, ne činite ustavno nasilje, jer nakon ustavnog sledi svako drugo nasilje – molio je spomenutog dana u Skupštini BiH Radovan Karadžić predstavnike muslimanskog i hrvatskog naroda. Nije vredelo. Srbi, kao jedan od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine, nadglasani su od druga dva naroda. Učinjeno je ustavno nasilje.

Prvog marta 1992, u centru Sarajeva, na Baščaršiji, Ramiz Delalić Ćelo ubija Nikolu Gardovića, starog svata na srpskoj svadbi, otima crkvenu zastavu i spaljuje je. Alija Izetbegović će kasnije odlikovati Delalića i pokloniti mu pištolj s posvetom, kao znak poštovanja za posebne zasluge.

Sedamnaest dana kasnije, uprkos već održanom antiustavnom hrvatsko-muslimanskom referendumu o nezavisnosti Bosne i Hercegovine, Srbi prihvataju tzv. Kutiljerov plan koji potpisuju i predstavnici Muslimana, Alija Izetbegović i Hrvata, Mate Boban. Taj plan je bio poslednja prilika da se rat izbegne, njime je BiH decentralizovana, što je u datim okolnostima bio maksimum, mirovno rešenje u svakom slučaju.

Ali… nekoliko dana kasnije, 26. i 27. marta, kombinovana hrvatsko-muslimanska jednica upada u srpsko selo Sijekovac, nedaleko od Bosanskog Broda i ubija nekoliko desetina Srba. Samo 24 sata kasnije Alija Izetbegović povlači potpis i odbacuje Kutiljerov plan. Tako je počeo rat u Bosni.

Žoze Kutiljero, inače portugalski diplomata, kazao je, na suđenju Karadžiću, da je njegov plan bio spas za Bosnu, spas od rata. Što se tiče Muslimana (sada Bošnjaka), znaju oni da prosuto mleko niko ne sakupi.

Izvor: NOVOSTI 08. 01. 2016.

Vezane vijesti: Ratko Dmitrović

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: