Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpski veterani poklonili ikonu „Jasenovačkih novomučenika“ glavnom hramu Oružanih snaga Rusije

Objašnjeno je da je u hram doputovala delegacija vojnih veterana iz Srbije na čelu sa predsednikom Kluba generala i admirala Srbije general-majorom Lukom Kastratovićem.
Sveti novomučenici Jasenovački. FOTO: Snimak ekrana

Veterani Oružanih snaga Srbije su poklonili glavnom hramu Oružanih snaga Rusije ikonu „Jasenovačkih novomučenika“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

U Muzejsko-crkvenom kompleksu Oružanih snaga Rusije održana je svečanost povodom darivanja ikone ‘Jasenovačkih novomučenika’ glavnom hramu Oružanih snaga Rusije. Klub generala i admirala Srbije je ikonu namenio ruskom hramu Pobede uz blagoslov srpskog patrijarha Pavla. Ikona odražava tragične stranice srpske istorije koje su povezane sa ubistvima velikog broja građana Srbije od strane njemačko-fašističkih osvajača tokom Drugog svjetskog rata“, naveli su u Ministarstvu odbrane Rusije, prenosi Sputnik.

Objašnjeno je da je u hram doputovala delegacija vojnih veterana iz Srbije na čelu sa predsednikom Kluba generala i admirala Srbije general-majorom Lukom Kastratovićem.

Na ceremoniji je učestvovao načelnik Uprave za interakciju sa verskim udruženjima glavne vojno-političke uprave Oružanih snaga Rusije Oleg Veselkov, član Kluba generala i admirala Srbije Radoslav Đurđević, zamenik predsjednika odbora Nacionalnog udruženja rezervnih oficira Oružanih snaga Rusije Sergej Verbin i parohijani hrama.

„Srpskoj delegaciji je nakon liturgije predata knjiga u kojoj je prikupljen veliki broj činjenica o zločinima fašista tokom Drugog svjetskog rata i o ubijanju civila na teritoriji Jugoslavije“, dodali su u Ministarstvu.

Jasenovački novomučenici su pravoslavni zatvorenici u Hrvatskoj, koji su mučeničkom smrću umrli u periodu 1941-1944. godine u logorima smrti u Jasenovcu. Ovaj logor, koji se nalazio na 60 kilometara od Zagreba, su organizovali hrvatski fašisti na teritoriji Nezavisne hrvatske države u saradnji sa nacističkom Njemačkom, prenosi Sputnik.

Prema različitim svjedočenjima, tokom Drugog svjetskog rata u Jasenovcu je ubijeno na hiljade pravoslavnih Srba.

Arhijerejski sabor Srpske pravoslavne crkve je blagosiljao Jasenovačke novomučenike. Njihova imena su uvrštena u minej (raspored sa detaljima crkvenih bogosluženja za sve dane u godini podijeljene po mjesecima) Ruske pravoslavne crkve.

Izvor: IN4S / Sputnik

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: