Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpski liberalni savet: Protiv vređanja ravnogorskog antifašiste don Boža Milanovića

Saopštenje Srpskog liberalnog saveta

Srpski liberalni savet pridružuje se izjavi Pulske i Porečke biskupije izdanoj 27. septembra 2017. i osudi ekscesa koji se dogodio u Pazinu u nedelju 24. septembra.

Ne ulazeći u političke stavove govornice Kolinde Grabar Kitarović, negodujemo zbog vređanja svetle uspomene don Boža Milanovića.

Da mlade generacije bolje poznaju istoriju, znali bi da je don B. Milanović bio istaknuti antifašista i da je 1943. i 1944. bio član Narodnog odbora, najužeg rukovodstva Ravnogorskog (četničkog) pokreta za Istru, sa sedištem u Trstu. U ovom odboru su, uz njega, bili još prof. Franjo Andrije Mohorovičić, inž. Josip Rustja, dr Ernest Jazbec, dr Slavoj Slavik i sveštenik iz Trsta Petar Vojnović. O tome nam je ostao dragocen dokument – izveštaj dr Stevana Moljevića Draži Mihailovića P-507, koji se čuva u arhivu Vrhovne komande Draže Mihailovića.

Ako je posle 1945. don Milanović u svom radu i bio prisiljen na određene kompromise, molimo da se uvažava činjenicu, da su to bile vrlo teške godine, pod jednom brutalnom diktaturom. Setimo se ovom prilikom i saborca don Milanovića, prote Petra Vojnovića, kojem je novembra 1944. supruga ubijena u Trstu a on otet i posle zverskih mučenja ubijen od komunista u šumama Bele Krajine kod Črnomlja. Neka mu je večni pomen !

Srpski liberalni savet

Aleksandar Nedić, generalni sekretar

U Beogradu, 27. septembra 2017.

Vezane vijesti:

Biskupija protiv pazinskih zviždača Kolindi: U Pazinu su se bunuli protiv istine. Istarski svećenici bili su žrtve fašizma  

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: