Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srpski episkopi uznemireni osnivanjem HPZ

Datum objave: utorak, 15 februara, 2011
Veličina slova: A- A+

Hrvatska Pravoslavna Zajednica

26.12.2009 KARLOVAC – Episkopi gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Fotije u pismu premijeru Hrvatske Jadranki Kosor ističu da su iznenađeni i uznemireni viješću o osnivanju udruženja građana pod nazivom “Hrvatska pravoslavna zajednica” u Ogulinu, čije se istorijsko porijeklo dovodi u vezu sa fašističkom i ustaškom tvorevinom NDH.

“U NDH je 1942. godine zloglasni Ante Pavelić formirao tzv. `Hrvatsku pravoslavnu crkvu` s ciljem konačnog uništenja Srba u Hrvatskoj, kao i Srpske pravoslavne crkve. Ova činjenica i pozivanje ovog udruženja na taj najmračniji period novije istorije Hrvatske izaziva veliku uznemirenost među vernicima i pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj”, navodi se u pismu.

Vladike naglašavaju da duboko u sjećanju srpskog naroda u Hrvatskoj još žive stratišta i jame nevinih, podsjetivši na Jadovno, Glinu, kao i na najveći koncentracioni logor u ovom dijelu Evrope Jasenovac.

“Na tim mestima su stradali nevini ljudi samo zato što su bili pripadnici druge vere i druge nacije, a među njima svakako su bili najbrojniji pravoslavni Srbi. Ako bi ovo udruženje bilo nosilac i zagovornik ideologije iz tog vremena i tog `aveta iz prošlosti` onda je jasno da za mnoge ljude u Hrvatskoj uskoro neće biti mira, već se pre nazire perspektiva tame i zlokobnih vremena, što bi svakako dovelo u pitanje evropsku i demokratsku budućnost Hrvatske”, kaže se u pismu.

Vladike Gerasim i Fotije ističu da je zapanjujuća činjenica da ovo udruženje svoj idnetitet i svoje postojanje u startu temelji na negaciji drugih.

“To se u konkretnom slučaju odnosi na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Hrvatskoj, uprkos činjenici da Srbi vekovima žive na ovom prostorima, te da su oni u mnogim oblastima politike, filozofije, kulture i nauke dali neizmeran doprinos razvoju Republike Hrvatske i tome da ona danas bude na vratima ulaska u demokratske zemlje Evropske Unije”, naglašava se u pismu.

Ako, bilo pojedinac ili neko udruženje građana, svoje postojanje temelji na negaciji drugog i drugačijeg, onda se, konstatuju vladike Gerasim i Fotije, to ne može nikako definisati osim kao “duhovni i kulturni terorizam” koji je zabranjen u demokratskoj Evropi.

“Organizacije sa sličnim programom ne mogu biti zvanično registrovane u evropskim državama. Tako nešto, koliko znamo, propisuje i predviđa Ustav kao i zakoni Republike Hrvatske. Mi, kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve i služitelji Jevanđelja Hristovog, podsećamo sve da je Jevanđelje Hristovo Jevanđelje ljubavi”, kaže se u pismu.

Vladike dodaju da je Kosorova trenutno po funkciji najodgovorijna ličnost u Hrvatskoj za očuvanje mira, reda i demokratije, pa se s toga njoj obraćaju da, kako su rekli, svojim autoritetom i vlašću zaštitite pravoslavne Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu i njihov kulturni i duhovni identitet, koji prijeti da bude napadanut, što bi dovelo u pitanje i sam opstanak Srba u Hrvatskoj.

U pismu se navodi da na sajtu ove zajednice u osnivanju, prvo što upada u oči jeste činjenica da oni bespravno koriste sliku srpskog pravoslavnog manastira Gomirje, koji su osnovali monasi iz manastira Krke 1600. godine i od tada je on duhovni centar pravoslavnih Srba Gorskog Kotara.

“Pored fotografije manastira Gomirje na sajtu ovog udruženja građana u osnivanju nalazi se i slika jednog od najvećih svetskih naučnika Nikole Tesle, koji je, kao što je dobro poznato, bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika iz Smiljana Milutina Tesle. Kojim putem i iz kojeg razloga su ove fotografije postale zaštitini znak ovog udruženja uopšte nije jasno, pošto oni sami sebe u osnivačkom tekstu nazivaju Hrvatima pravoslavne vere”, ističe se u pismu.

Uz ovaj pokušaj prisvajanja ili zadobijanja lažnog identiteta, ocijenile su vladike Gerasim i Fotije, veoma je diskutabilan i naziv “pravoslavni” koji ovo udruženje koristi u svom nazivu.

“Dužnost nam je da podsetimo da neko postaje pravoslavan ne biološkim rođenjem nego svetim krštenjem i to iskuljučivo u jednoj od kanonskih i priznatih pravoslavnih crkava, što se za pripadnike ovog udruženja ne može sa sigurnošću tvrditi”, podsjetile su vladike Gerasim i Fotije.

U saopštenju Eprahije gornjokarlovačke navodi se da će ovo pismo biti dostavljeno Svetom arhijerejskom sinodu u Beogradu, predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Ministarstvu kulture Hrvatske, Ministarstvu vera Srbije, predsjedniku Vlade Republike Srpske, SNV Zagreb i Savjetu nacionalnih manjina Zagreb.

U Ogulinu je 21. decembra pokrenuta inicijativa za osnivanje “Hrvatske pravoslavne zajednice”, koja ne bi imala ništa sa Srpskom pravoslavnom crkvom i koja bi imala svoju – autokefalnost.

Na plakatu “inicijativnog odbora” koji je objavljen u hrvatskim medijima, naslikana je karta Nezavisne Države Hrvatske, odnosno Hrvatske koja uključuje i BiH, a tu su i šahovnica i krst, te slika Nikole Tesle.

Osnivači “Hrvatske pravoslavne zajednice” u svom proglasu pozivaju se i na “bratske hrišćanske narode koji su živjeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj”.
Frontal.RS

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top