Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpski episkopi uznemireni osnivanjem HPZ

Hrvatska Pravoslavna Zajednica

26.12.2009 KARLOVAC – Episkopi gornjokarlovački Gerasim i dalmatinski Fotije u pismu premijeru Hrvatske Jadranki Kosor ističu da su iznenađeni i uznemireni viješću o osnivanju udruženja građana pod nazivom „Hrvatska pravoslavna zajednica“ u Ogulinu, čije se istorijsko porijeklo dovodi u vezu sa fašističkom i ustaškom tvorevinom NDH.

„U NDH je 1942. godine zloglasni Ante Pavelić formirao tzv. `Hrvatsku pravoslavnu crkvu` s ciljem konačnog uništenja Srba u Hrvatskoj, kao i Srpske pravoslavne crkve. Ova činjenica i pozivanje ovog udruženja na taj najmračniji period novije istorije Hrvatske izaziva veliku uznemirenost među vernicima i pripadnicima srpske zajednice u Hrvatskoj“, navodi se u pismu.

Vladike naglašavaju da duboko u sjećanju srpskog naroda u Hrvatskoj još žive stratišta i jame nevinih, podsjetivši na Jadovno, Glinu, kao i na najveći koncentracioni logor u ovom dijelu Evrope Jasenovac.

„Na tim mestima su stradali nevini ljudi samo zato što su bili pripadnici druge vere i druge nacije, a među njima svakako su bili najbrojniji pravoslavni Srbi. Ako bi ovo udruženje bilo nosilac i zagovornik ideologije iz tog vremena i tog `aveta iz prošlosti` onda je jasno da za mnoge ljude u Hrvatskoj uskoro neće biti mira, već se pre nazire perspektiva tame i zlokobnih vremena, što bi svakako dovelo u pitanje evropsku i demokratsku budućnost Hrvatske“, kaže se u pismu.

Vladike Gerasim i Fotije ističu da je zapanjujuća činjenica da ovo udruženje svoj idnetitet i svoje postojanje u startu temelji na negaciji drugih.

„To se u konkretnom slučaju odnosi na Srbe i Srpsku Pravoslavnu Crkvu u Hrvatskoj, uprkos činjenici da Srbi vekovima žive na ovom prostorima, te da su oni u mnogim oblastima politike, filozofije, kulture i nauke dali neizmeran doprinos razvoju Republike Hrvatske i tome da ona danas bude na vratima ulaska u demokratske zemlje Evropske Unije“, naglašava se u pismu.

Ako, bilo pojedinac ili neko udruženje građana, svoje postojanje temelji na negaciji drugog i drugačijeg, onda se, konstatuju vladike Gerasim i Fotije, to ne može nikako definisati osim kao „duhovni i kulturni terorizam“ koji je zabranjen u demokratskoj Evropi.

„Organizacije sa sličnim programom ne mogu biti zvanično registrovane u evropskim državama. Tako nešto, koliko znamo, propisuje i predviđa Ustav kao i zakoni Republike Hrvatske. Mi, kao predstavnici Srpske pravoslavne crkve i služitelji Jevanđelja Hristovog, podsećamo sve da je Jevanđelje Hristovo Jevanđelje ljubavi“, kaže se u pismu.

Vladike dodaju da je Kosorova trenutno po funkciji najodgovorijna ličnost u Hrvatskoj za očuvanje mira, reda i demokratije, pa se s toga njoj obraćaju da, kako su rekli, svojim autoritetom i vlašću zaštitite pravoslavne Srbe i Srpsku pravoslavnu crkvu i njihov kulturni i duhovni identitet, koji prijeti da bude napadanut, što bi dovelo u pitanje i sam opstanak Srba u Hrvatskoj.

U pismu se navodi da na sajtu ove zajednice u osnivanju, prvo što upada u oči jeste činjenica da oni bespravno koriste sliku srpskog pravoslavnog manastira Gomirje, koji su osnovali monasi iz manastira Krke 1600. godine i od tada je on duhovni centar pravoslavnih Srba Gorskog Kotara.

„Pored fotografije manastira Gomirje na sajtu ovog udruženja građana u osnivanju nalazi se i slika jednog od najvećih svetskih naučnika Nikole Tesle, koji je, kao što je dobro poznato, bio sin srpskog pravoslavnog sveštenika iz Smiljana Milutina Tesle. Kojim putem i iz kojeg razloga su ove fotografije postale zaštitini znak ovog udruženja uopšte nije jasno, pošto oni sami sebe u osnivačkom tekstu nazivaju Hrvatima pravoslavne vere“, ističe se u pismu.

Uz ovaj pokušaj prisvajanja ili zadobijanja lažnog identiteta, ocijenile su vladike Gerasim i Fotije, veoma je diskutabilan i naziv „pravoslavni“ koji ovo udruženje koristi u svom nazivu.

„Dužnost nam je da podsetimo da neko postaje pravoslavan ne biološkim rođenjem nego svetim krštenjem i to iskuljučivo u jednoj od kanonskih i priznatih pravoslavnih crkava, što se za pripadnike ovog udruženja ne može sa sigurnošću tvrditi“, podsjetile su vladike Gerasim i Fotije.

U saopštenju Eprahije gornjokarlovačke navodi se da će ovo pismo biti dostavljeno Svetom arhijerejskom sinodu u Beogradu, predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, Ministarstvu kulture Hrvatske, Ministarstvu vera Srbije, predsjedniku Vlade Republike Srpske, SNV Zagreb i Savjetu nacionalnih manjina Zagreb.

U Ogulinu je 21. decembra pokrenuta inicijativa za osnivanje „Hrvatske pravoslavne zajednice“, koja ne bi imala ništa sa Srpskom pravoslavnom crkvom i koja bi imala svoju – autokefalnost.

Na plakatu „inicijativnog odbora“ koji je objavljen u hrvatskim medijima, naslikana je karta Nezavisne Države Hrvatske, odnosno Hrvatske koja uključuje i BiH, a tu su i šahovnica i krst, te slika Nikole Tesle.

Osnivači „Hrvatske pravoslavne zajednice“ u svom proglasu pozivaju se i na „bratske hrišćanske narode koji su živjeli u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“.
Frontal.RS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: