fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRPSKI ĐACI NE ZNAJU SVOJU ISTORIJU!

Većina učenika osnovnih i srednjih škola u Srbiji pokazuje jezivo nepoznavanje srpske istorije. Učenici brkaju Tita i Dražu, ne znaju ko je car Dušan, nisu čuli za kneza Aleksandra Karađorđevića…

Zato i ne čudi da često dobijaju loše ocene jer ne razlikuju Josipa Broza Tita i Dragoljuba Dražu Mihailovića, mešaju srpske kraljeve, ne znaju da je car Dušan bio najveći srpski vladar, ili da su srpske vojnike i ranjenike u Prvom svetskom ratu prevozili na ostrvo Vido u Grčkoj, a ne na ostrvo Lido u Zemunu!?

Ali zato bi petice dobijali za poznavanje starleta, za informacije ko je s kim u vezi na estradi ili ko je Baka Prase.

Profesor istorije Aleksandar Markov smatra da su za neznanje đaka krivi i nastavnici: – Danas svako može da piše istoriju i da bude autor udžbenika.

– Neko nema pojma o Svetom Savi, a neki znaju samo o srednjem veku. Iako učenici više poznaju nacionalnu istoriju od svetske, svakako je bilo i neprijatnih iznenađenja. Često se dešava da đaci nisu čuli za kneza Aleksandra Karađorđevića, da pomešaju kralja Aleksandra Karađorđevića i kralja Aleksandra Obrenovića – ističe Markov i dodaje:

– Možda je najekstremniji slučaj bio kada jedan učenik nije znao ko je predvodio četnički, a ko partizanski pokret u Drugom svetskom ratu, odnosno da su to bili Draža Mihailović i Josip Broz Tito. Ipak, ono što je još jedan problem je to što učenici ne znaju da se 15. februara obeležava Dan državnosti.

Sećam se i odgovaranja jednog učenika kada je rekao da su srpske vojnike u albanskoj golgoti prevozili na Lido (rečno ostrvo kod Zemuna), umesto na ostrvo Vido, koje je u Grčkoj.

Ništa bolja situacija nije ni sa poznavanjem svetske istorije, pa tako većina đaka misli da su ista osoba pronalazač i slikar Leonardo da Vinči i glumac Leonardo di Kaprio, da je Hitler bio „car Svetog rimskog carstva nemačke narodnosti“…

Prema rečima Markova, potrebne su hitne promene u nastavnom programu.

Sa njim je saglasna i poznata istoričarka Branka Prpa. Ona smatra da su u ovom katastrofalnom istorijskom neznanju deca najmanje kriva, a da glavni problem leži u lošim udžbenicima i nastavnom programu.

– Nažalost, ova situacija nije od juče i već godinama se susrećemo sa ovim nimalo naivnim problemom. Pojedine knjige su loše napisane, mnogo je autora, skoro svaka škola uči iz drugog udžbenika, a tek da ne govorimo o sprovođenju plana i programa. Svakako ima udela i učenje dece. Zato i ne čudi što ne znaju ovoliko stvari – objašnjava Prpa i dodaje:

– I među mojim đacima je bilo svakakvih odgovora i „bisera“, pa se sećam da sam prilikom jednog ispitivanja pitala ko je bio najveći i najbolji srpski vladar, misleći da će odgovoriti jednoglasno car Dušan, da bih dobila šokantan odgovor jednog učenika, koji je rekao da je to bio Karl Marks, inače nemački filozof. Bilo je i slučajeva da ne znaju puno o Svetom Savi, ni zašto se slavi školska slava.

Kurir

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: