fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpske žrtve zanemarene

Predsjednik Udruženja nestalih boraca i civila Semberije i Majevice Smilja Mitrović izrazila je nezadovoljstvo jer Tužilaštvo BiH zanemaruje srpske žrtve, koje nemaju isti tretman kao žrtve iz reda drugih naroda.

Ekshumacija_na_groblju_u_Gornjem_Selistu_kraj_Gline

„Tražimo, po ko zna koji put, od Tužilaštva BiH, a to smo učinili i na nedavno održanoj Skupštini našeg udruženja, da bude intenziviran proces traženja srpskih žrtava“, rekla je Mitrovićeva Srni.

Ona je podsjetila da je samo u posljednje četiri godine, prema ovom tužilaštvu, upućeno 430 zahtjeva za ekshumaciju srpskih žrtava, od čega su ove godine upućena 84 zahtjeva.

Mitrovićeva je rekla da je Skupština jednoglasno podržala ideju za održavanje zajedničkog sastanka predstavnika udruženje iz svih opština.

„Ove godine pronađena su 22 lica srpske nacionalnosti, dok 41 tijelo čeka DNK analizu“, navela je Mitrovićeva.

Ona je naglasila da Udruženje ne može da ostvari saradnju sa institucijama koje se bave traženjem nestalih jer njihova međusobna sradanja nije dobra, pošto svi vuku na svoju stranu i rade sami za sebe.

„Mi tražimo da se sva udruženja povežu kako bi imala veću efikasnost u procesu traženja nestalih. To nam je veoma važno“, rekla je Mitrovićeva.

Ona je naglasila da je Skupština Udruženja upoznata da Vlada Srpske, odnosno Sektor za istraživanje ratnih zločina u Vladi Republike Srpske ima veoma lošu saradnju sa Tužilaštvom BiH.

„Iz ovog sektora smo upoznati da je ove godine Tužilaštvu upućeno 800 zahtjeva, ali da nisu dobili nijedan odgovor, te da saradnje gotovo i da nema“, rekla je Mitrovićeva.

Mitrovićeva je izjavila da sve žrtve moraju da budu tretirane na isti način, navodeći da Udruženje neće odustati od pronalaženja svih nestalih.

„Udruženje, članovi i porodice nestalih, kao ni ja lično nismo zadovoljni radom nadležnih istražnih organa kada je posrijedi proces traženja nestalih“, rekla je Mitrovićeva.

Neshvatljivo je, kaže ona, da mnogi zločini i stradanja do sada nisu rasvijetljeni i da je nepoznata sudbina nestalih, a naročito je neshvatljiva činjenica da odgovorni nisu kažnjeni.

U ime Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice, ona je izrazila nezadovoljstvo činjenicom da za zločine nad civilima i borcima sa područja Semberije i Majevice još niko nije odgovarao.

„Nadamo se da ćemo doživjeti dan kada će izvršioci i nalogodavci biti izvedeni pred lice pravde“, istakla je Mitrovićeva.

Udruženje smatra, kaže Mitrovićeva, da pravosuđe u BiH nema iste aršine kada je riječ o istraživanju ratnih zločina jer procesi za zločine nad Srbima tapkaju u mjestu, dok se stalno hapse Srbi osumnjičeni za ratne zločine nad Hrvatima i Bošnjacima.

Udruženja porodica nestalih boraca i civila Semberije i Majevice traga za 65 ljudi.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Ustavni sud BiH ponizio i uvrijedio srpske žrtve rata

Sud i Tužilaštvo diskriminišu srpske žrtve po željama SDA

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: