Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpske žrtve traže spokoj

Pronađeno još devet ekshumiranih tela Srba stradalih tokom 1995. godine kod Zavidovića. Traga se za još 112 nestalih prilikom pada Vozuće u ruke Vojske Bosne i Hercegovine

Spomenik nastradalim Srbaima u Vozeći na Ozrenu
Spomenik nastradalim Srbaima u
Vozeći na Ozrenu

Za još 112 srpskih žrtava nestalih prilikom pada Vozuće u ruke Armije BiH u septembru 1995. godine tragaju njihove porodice, nadajući se da će barem pronaći delove posmrtnih ostataka. U poslednje dve nedelje pronađeno je 17 skeletnih ostatka u Vozući i rejonu Podsjelova na Ozrenu, od kojih je devet bilo nekompletno.

– U Vozući je pronađena jedna lobanja, u prvoj ekshumaciji četiri nekompletna skeleta i sada smo dobili informaciju da je takođe na planinskom visu Podsjelovo na putu gde su se pripadnici VRS i civili izvlačili iz obruča muslimanskih snaga pronađena butna kost i još takođe tri dela tela. Ostalih osmoro ekshumiranih bili su sa kompletnim skeletnim ostacima – kaže za “Novosti” predsednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana i poslednji ratni komandant Četvrte ozrenske brigade u Vozući Zoran Blagojević.

Za poslednju ekshumaciju krajem protekle nedelje informacijama se oglasio i Institut za nestala lica BiH, za koje u RS smatraju da ima nečasnu ulogu i da svesno osptruiše potragu za srpskim žrtvama u proteklom građanskom ratu.

– Nakon ekshumacije posmrtni ostaci su prevezeni u prosekturu Gradskog groblja u Banjaluci radi sudskomedicinske i kriminalističko-tehničke obrade i uzimanja koštanih uzoraka za DNK analizu da bi se utvrdio identitet ekshumiranih žrtava – informacija je iz Instituta sa naglaskom da je ekshumacija obavljena prema naredbi Suda BiH, a rukovodilo je Tužilaštvo BiH.

Sudeći prema lokalitetu gde su žrtve otkrivene i po tome što skeletni ostaci nisu kompletni, izvesno je da se radi uglavnom o žrtvama Odreda “El mudžahid” koji je bio predvodnik napada na Vozuću u sastavu Trećeg zeničkog krpusa ABiH. Zarobljeni Srbi su imali sreću da su pali u ruke pripadnika Drugog tuzlanskog korpusa, koji su samo 10. septembra zarobili 130 vojnika i civila srpske nacionalnosti i svi su nakon šest meseci razmenjeni živi.

Daleko veći broj su zarobili pripadnici Trećeg korpusa, ali su ih vojnici ABiH svega dvadeset transportovali u Zenicu i oni su takođe kasnije razmenjeni. Plaćenici iz islamskih zemalja su samo 64 zarobili žive i odveli u svoj kamp u Gostoviću kod Zavidovića, ali su ih kasnije svirepo pogubili. Ostale zarobljene su ritualno ubijali na licu mesta, o čemu su svedočili retki preživeli Srbi, ali i muslimanski vojnici, koji su bili ogorčeni svirepošću njihovih postupaka, odnosno saboraca sa kojima su se zajedno borili.

Alija Izetbegović sa vođom mudžahedina Abuom Malim
Alija Izetbegović sa vođom mudžahedina Abuom Malim

URAGAN

Tokom muslimanske ofnazive na poluenklavu Vozuća i Ozren u jesen 1995. godine poginulo je ukupno 459 srpskih vojnika i civila.

Od 412 nestalih do sada su ekshumirana i identifikovana 283 posmrtna ostatka, a pored ovih nedavno pronađenih 17, još neutvrđen broj ih u Banjaluci čeka na identifikaciju.

Muslimanska strana nije zvanično saopštavala svoje žrtve ofanzive, ali ih je bilo posebno kod mudžahedina, o čemu svodoče u javnosti promovisano groblje mudžahedina u Hajderovićima kod Zavidovića.

Autor: Lj. Đurić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Pokolj srpskih zarobljenika u logoru „El mudžahedin“

Nad Srbima počinjen planski genocid i etničko čišćenje

Još traje potraga za 1.662 Srba

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: