fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Nad Srbima počinjen planski genocid i etničko čišćenje

Predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević izjavio je Srni da je nad srpskim stanovništvom sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i Ozrena od 1992. godine počinjeno planirano i sistematsko etničko čišćenje sa indicijama genocida.

Vozuća Foto: Press
Vozuća Foto: Press

Povodom obilježavanja 22 godine od progona 1.920 srpskih porodica sa ovog područja jutros je nekoliko stotina učesnika marša „Stazama egzodusa 2017“ krenulo iz Tumara na Ozrenu prema naselju Stog kod Vozuće, opština Zavidovići, stazom dugom 22 kilometra.

Maršu su se organizovano odazvali učesnici iz Bijeljine, Srpca, Prnjavora, Vukosavlja, Modriče, Dervente, Teslića, Petrova i Doboja.

Blagojević je naveo da je riječ o „kamionskom putu“ koji ide pravcem Brijesnica-Malčići-Kvrga-Prokop-Borovci-Lozna-Stog, kojim su Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Blagojević je napomenuo da su 1995. godine Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH pod nazivom „Uragan“ i „Farz“, po direktnoj naredbi Alije Izetbegovića koji je, zajedno sa tadašnjim političkim i vojnim vrhom, kao prioritetni cilj odredio spajanje tuzlanskog i zeničkog basena.

U ofanzivi je učestvovalo 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa, uključujući odred od oko 600 pripadnika jedinice „El mudžahededin“, potomognuti NATO snagama za brze intervencije.

Blagojević, koji je bio načelnik Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, napomenuo je da je spas u Vozući od 1992. godine tražilo više desetina hiljada Srba protjeranih sa područja Zenice, Žepča, Banovića i Zavidovića.

On je podsjetio da su muslimanske snage svakodnevno napadale uspostavljene linije, te sprovodile opsežne i surove ofanzive kako bi preko Vozuće spojile tuzlanski i zenički basen.

„Ofanzivni napadi desili su se u avgustu 1992. godine, julu 1993. godine, 1.juna 1994, te 10. septembra 1995. godine“, rekao je Blagojević.

Blagojević je naveo da je bivši komandant Glavnog štaba takozvane Armije BiH Rasim Delić proglašen krivim, da se vodi postupak protiv komandanta Trećeg korpusa Sakiba Mahmuljina, ali da je to mali pomak u procesuiranju stravičnih zločina počinjenih nad srpskim življem na tom području.

On je upitao šta je sa ostalim učesnicima takozvane Armije BiH koji su počinili stravične zločine, te ukazao na surovost pripadnika odreda „El mudžahedin“, koji je većim dijelom bio popunjen stranim borcima.

„U Kamenici je bilo zarobljeno 64 pripadnika Vojske Republike Srpske i civila i to od pripadnika Petog bataljona Trećeg korpusa takozvane Armije BiH koja je pod direktnom komandom Sakiba Mahmuljina. Oni su ih predali odredu `El mudžahedin`, koji su ih na najmonstruozniji način mučili i na kraju pobili“, istakao je Blagojević.

On je podsjetio na ritual mudžahedina „ljubi brata svoga“, kada su zarobljeni Srbi morali da ljube odsječene glave svojih saoboraca.

Blagojević je istakao da su počinjeni zločini dokumentovani i dostavljeni Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu i domaćim pravosudnim organima, na koje su „svi gluvi“, te je na primjeru stradanja u Srebrenici ukazao na dvostruke aršine u vođenju postupka prema počionicima zločina nad Srbima u Vozući.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Srpske glave „vrijedile“ 1.000 do 3.000 maraka

Danas obilježavanje stradanja ubijenih Srba

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: