Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srpske žrtve iz Šaranove jame na Velebitu ubijaju drugi put

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je da se tajnom ekshumacijom srpskih žrtava ustaškog režima iz Šaranove jame na Velebitu, koju vrše hrvatske vlasti ovih dana, stradali Srbi ubijaju po drugi put.

Šaranova jama
Šaranova jama

Linta je ocijenio da se vađenje kostiju obavlja u tajnosti jer se želi drastično umanjiti broj srpskih žrtava i minimizirati i relativizovati zločin genocida u Nezavisne Države Hrvatske /NDH/.

On je najoštrije protestovao zbog načina na koji je Komisija Vlade Hrvatske za istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja pristupila vađenju kostiju iz Šaranove jame i drugih jama na Velebitu, u koje su ustaše masovno bacale srpsku djecu, žene i muškarce za vrijeme zločinačke NDH.

Linta u saopštenju ističe da ta komisija o svojoj namjeri nije obavijestila nadležnog pravoslavnog episkopa gornjokarlovačkog Gerasima, niti su obaviještene porodice i rodbina žrtava, ni javnost putem medija.

“Postoji osnovana sumnja da se vađenje kostiju ne obavlja po stručnim kriterijumima, kao i da se ne uzimaju uzorci za DNK analizu radi utvrđivanja identiteta žrtava. Važno je naglasiti da se vađenje kostiju obavlja u tajnosti i da se iznose različiti podaci o pronađenim ostacima”, rekao je Linta.

Linta traži da Komisija Vlade Hrvatske za istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog perioda izvrši sve istražne i druge radnje, a zatim da posmrtne ostatke srpskih žrtava preda Srpskoj pravoslavnoj crkvi /SPC/ s namjerom da se, poslije liturgije i opijela, dostojanstveno sahrane uz sve potrebne počasti.

On ističe da je veoma značajno za utvrđivanje prave istine da se između Srbije i Hrvatske postigne dogovor da se u proces vađenja posmrtnih ostataka uključe i porodice žrtava, predstavnici SPC i timovi stručnjaka iz Srbije /speleolozi, forenzičari, patolozi etnolozi/, s ciljem da se izbjegne manipulacija brojem žrtava kao i se izrade stručni i naučni radovi na navedenu temu.

Linta je istakao da je veoma važno da se izradi što potpuniji spisak žrtava i njihovih potomaka radi DNK identifikacije.

“U slučaju da Hrvatska odbije učešće Srbije u procesu vađenja i identifikacije srpskih žrtava, to će biti još jedan dokaz da Hrvatska nije spremna da se suoči sa prošlošću, odnosno zločinima NDH i da srpskim žrtvama oda dužno poštovanje”, istakao je Linta.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Ponovo se prekopava Šaranova jama na Velebitu (VIDEO)

VLADIKA GERASIM: TRAŽIĆEMO DA NAM PREDAJU KOSTI SVETIH MUČENIKA

Bastašić: Porodice žrtava nisu obaviještene o prekopavanju Šaranove jame

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: