Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRPSKA DJECA NE IDU U VRTIĆ ZBOG HIDžABA VASPITAČICE

Srebrenica

Srebrenica

Roditelji djece srpske nacionalnosti iz Srebrenice prekinuli su slati djecu u obdanište “Poletarac” zbog novozaposlene vaspitačice Lejle Avdić koja nosi hidžab, a primljena je, kako su utvrdili, bez konkursa i potrebne kvalifikacije za to radno mjesto.

Oni su zbog toga potpisali peticiju i uputili je Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske i Republičkom pedagoškom zavodu tražeći da reaguju kako bi bio obezbijeđen zakonit rad u ovoj ustanovi.

Roditelji smatraju da nije primjereno da zaposleni u predškolskoj ustanovi nose vjerska obilježja i da se ona tu uopšte ističu.

“Odjevnim predmetima koji odražavaju nečije vjerske stavove nikako nije mjesto u javnoj ustanovi koju pohađaju naša djeca”, navodi se, između ostalog, u peticiji u koju je Srna imala uvid.

U peticiji se ističe da su roditelji ustanovili da je vaspitačica u radni odnos primljena bez konkursa i da nema odgovarajuću stručnu spremu za rad sa djecom, te da u sistematizaciji nema predviđenog radnog mjesta “asistent vaspitača” na koje je Avdićeva primljena.

Roditelji ističu da neće dozvoliti djeci da pohađaju obdanište dok se ovo pitanje ne riješi, odnosno dok se vaspitačica Lejla Avdić ne udalji iz rada sa djecom.

Sveštenik Aleksandar Mlađenović, čije dijete je prije bojkota pohađalo ovo obdanište, kaže da se protivi bilo kakvim vjerskim obilježjima u predškolskoj ustanovi i da roditeljima smeta što vaspitačica dolazi umotana u hidžab.

“To dovodi do podvajanja i neprijatnog osjećaja kod srpske djece. Protivili bismo se i kada bi u obdaništu počela raditi Srpkinja odjevena kao pravoslavna monahinja”, ističe Mlađenović.

Direktor srebreničkog obdaništa “Poletarac” Vesna Jovanović izjavila je Srni da cijeni složenost okolnosti u ovoj sredini i da je njen stav da sve treba da se rješava zakonskim putem jer su nadležne institucije obaviještene i očekuju se njihovi odgovori i reagovanje.

Ona je rekla da je “Lejla Avdić primljena na dva meseca na osnovu ugovora o delu koji je sklopljen 25. maja”.

Jovanovićeva nije željela da odgovori da li Avdićeva posjeduje odgovarajuću stručnu spremu za rad sa djecom i da li u sistematizaciji poslova u ovom kolektivu postoji upražnjeno radno mjesto na koje je primljena.

Ona je dodala da se očekuje da inspekcijski organi posjete ovu ustanovu i da će postupiti po njihovom uputstvu, odnosno rješenju.

Jovanovićeva nije željela da iznese podatak koliko djece je prekinulo pohađati obdanište nakon potpisivanja peticije.

Predsjednik srebreničkog SNSD-a Radomir Pavlović rekao je da je Jovanovićeva u radni odnos bez konkursa primila pomenutu osobu da bi se revanširala bošnjačkim odbornicima koji su prije dva mjeseca tražili njenu smjenu zbog ekavskog govora, ali su odustali od te inicijative i ostala je na poziciji direktora te ustanove.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

PRISUSTVOM ISKAZATI ZAHVALNOST UBIJENIM SRBIMA

NIKOLIĆ NEĆE IĆI U SREBRENICU

NAUČNI SKUP POSVEĆEN ISTINI O SREBRENIČKIM DOGAĐAJIMA

Bratunac: Naša istina još čeka pravd

Podrinje – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: