fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srpska crkva u Pritoci, ili kako Al Džazira miniranje naziva zubom vremena

Hram je posvećen Sv. apostolima Petru i Pavlu, za njega je zemljište dao lokalni beg, ali Al Džazira propušta da naglasi da su ga srušile ustaše, a Srba u Bihaću i okolini više nema.

Pravoslavna crkva, srez Pritoka- opština Bihać. Ovako počinje jedan tekst vezan za pravoslavnu crkvu, srez Pritoka kod Bihaća:

„Naselje Pritoka nalazi se sa istočne strane od Bihaća i udaljeno je od centra grada sat hoda. Proteže se od Ribićke glavice na sjevernoj strani do naselja Ružica na južnoj.Smješteno je u ravnici po kojoj su nekad bile razastrte livade i pašnjaci, koje se spuštaju do Une.Upravo na toj ravnici, uz magistralni put, Bihać- Bosanski Petrovac, još stoji stara pravoslavna crkva.Iako oronula pod zubom vremena, čuva istinu o ljudskosti, dobroti i multikulturi muslimana Bosne i Hercegovine.“

Ovaj novinar koji je pisao tekst o Mehmed- Begu- Kapetanoviću koji je poklonio zemlju za izgradnju pravoslavne crkve u Pritoci, mogao se bolje raspitati o samoj crkvi. Umjesto što je naveo da je crkva „oronula pod zubom vremena, i čuva istinu o ljudskosti“, trebao je napisati malo drugačije… a to treba da bude ovako nekako.

U januaru 1884. godine Mehmed beg Kapetanović poklonio je zemlju pravoslavnim Srbima da sagrade crkvu. Slava Bogu na dobrim ljudima, međutim, sve poslije toga ovaj novinar nije želio da napiše ili mu niko nije imao kazati. Neki će reći i da ne bi htio, sve i da je znao?

Znate za Drugi svjetski rat, onaj prokleti rat koji je nas pravoslavce koštao glava, zemljišta, crkava, manastira, svega? E, baš taj rat uništi i pravoslavnu crkvu u Pritoci.

Dođoše horde hrvatski ustaša i hrvatskog cvijeća, te načiniše strašan Pokolj nad pravoslavnim Crbima. A znamo da im ljudski život nije svet, pa zašto bi im onda bila sveta jedna bogomolja?

Te 1942. godine ustaše, Xrvati i Muslimani, zapališe crkvu. Kako nije potpuno izgorjela, miniraše i srušiše. Danas, poslije 78. godina, pravoslavna bogomolja umjesto vrata i prozora ima čelične rešetke. Obrasla kupinama i drvećem, čeka svoje Srbe da joj se vrate ili bar svrate.

Izvor: FRONTAL.RS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: