fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SREDNjOŠKOLCI UPOZNATI O NASTANKU LOGORA JASENOVAC

Donja_Gradina_1-31f71205U Javnoj ustanovi Spomen-područje „Donja Gradina“ danas je održana radionica pod nazivom „B.C.“ u kojoj je učestvovalo 35 učenika srednjih škola iz Kozarske Dubice i Prijedora.

Ovi inicijali su označavali Bačićevu ciglanu, koja je bila dio industrijskog kompleksa „Prometna zadruga“ u Jasenovcu, osnovanog 1929. godine, u kome je kasnije podignut zloglasni logor Nezavisne Države Hrvatske (NDH) „Jasenovac“.

O stradanjima u zloglasnom logoru i Bačićevoj ciglani učenicima je govorila viši kustos u Spomen području „Donja Gradina“ Tanja Tuleković, profesor geografije Branko Borovnica je govorio o migracijama u holokaustu, a profesor istorije Željko Žeželj o temi „Ustaški pokret, organizacija i ustrojstvo NDH“.

Tulekovićeva je rekla da je srednjoškolcima približena istina o najvećim brutalnostima koncentracionog logora „Jasenovac“ uz pomoć dokumentarnih fotografija ciglane prije formiranja NDH, iz perioda postojanja koncentracionog logora „Jasenovac“, kao i fotografijama njenih ruševina.

„Cilj ove radionice je da jednim svakodnevnim predmetom ispričamo priču o zloglasnom koncentracionom logoru ‘Jasenovac’, a u ovom slučaju taj predmet je cigla sa urezanim inicijalima ‘B.C.’, koji označavaju označavaju Bačićevu ciglanu, koja je, ustvari, bila dio industrijskog kompleksa ‘Prometne zadruge’ u Jasenovcu osnovane 1929. godine“, rekla je Tulekovićeva.

Ciglana je bila u vlasništvu ugledne i bogate srpske porodica Bačić iz Jasenovca, odnosno oca Jovana i njegovih sinova Ozrena i Uroša, koji su učestvovali u kulturnom, vjerskom i sportskom razvoju mjesta.

Tulekovićeva je podsjetila da su ustaške novine „Hrvatski narod“ 23. avgusta, 1941. godine objavile da su počeli javni radovi na isušivanju Lonjskog polja, a javnost je obaviještena o gradnji baraka za radnike koji će regulisati sistem odvodnih kanala i raditi na isušivanju zemljišta u ovom polju pored rijeke Save.

„Međutim, iza toga se krilo podizanje koncentracionog logora u Jasenovcu. Na imanju Ozrena Bačića, koje se prostiralo na istočnoj strani naselja Jasenovac i lijevoj obali Save, na površini od 125 hektara podignut je `Logor tri`. Unutar ovog prostora dominirala je ciglana, te je centralni logor jasenovačkog sistema ustaških logora dobio naziv Logor tri-Ciglana“, objasnila je Tulekovićeva.

Učenici su u pratnji kustosa i predavača obišli grobno polje „Topole“, ostatke „Tvornice sapuna“ i „Topolu užasa“ u Spomen-području „Donja Gradina“.

Radionica je inspirisana istoimenim stručnim tekstom, a organizator je Javna ustanova Spomen područje „Donja Gradina“ u saradnji sa Srednjoškolskim centrom „Nikola Tesla“ iz Kozarske Dubice i Ugostiteljsko-ekonomskom školom iz Prijedora.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

IZLOŽBA „EKONOMIJE JASENOVAČKOG LOGORA“ U BEČU

UTVRĐEN PROGRAM MEMORIJALNE AKADEMIJE JASENOVAČKIM ŽRTVAMA

Marvenim vagonima za Jasenovac

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: