Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SREDNjOŠKOLCI UPOZNATI O NASTANKU LOGORA JASENOVAC

Datum objave: četvrtak, 2 aprila, 2015
Objavljeno u Jasenovac
Veličina slova: A- A+

Donja_Gradina_1-31f71205U Javnoj ustanovi Spomen-područje “Donja Gradina” danas je održana radionica pod nazivom “B.C.” u kojoj je učestvovalo 35 učenika srednjih škola iz Kozarske Dubice i Prijedora.

Ovi inicijali su označavali Bačićevu ciglanu, koja je bila dio industrijskog kompleksa “Prometna zadruga” u Jasenovcu, osnovanog 1929. godine, u kome je kasnije podignut zloglasni logor Nezavisne Države Hrvatske (NDH) “Jasenovac”.

O stradanjima u zloglasnom logoru i Bačićevoj ciglani učenicima je govorila viši kustos u Spomen području “Donja Gradina” Tanja Tuleković, profesor geografije Branko Borovnica je govorio o migracijama u holokaustu, a profesor istorije Željko Žeželj o temi “Ustaški pokret, organizacija i ustrojstvo NDH”.

Tulekovićeva je rekla da je srednjoškolcima približena istina o najvećim brutalnostima koncentracionog logora “Jasenovac” uz pomoć dokumentarnih fotografija ciglane prije formiranja NDH, iz perioda postojanja koncentracionog logora “Jasenovac”, kao i fotografijama njenih ruševina.

“Cilj ove radionice je da jednim svakodnevnim predmetom ispričamo priču o zloglasnom koncentracionom logoru ‘Jasenovac’, a u ovom slučaju taj predmet je cigla sa urezanim inicijalima ‘B.C.’, koji označavaju označavaju Bačićevu ciglanu, koja je, ustvari, bila dio industrijskog kompleksa ‘Prometne zadruge’ u Jasenovcu osnovane 1929. godine”, rekla je Tulekovićeva.

Ciglana je bila u vlasništvu ugledne i bogate srpske porodica Bačić iz Jasenovca, odnosno oca Jovana i njegovih sinova Ozrena i Uroša, koji su učestvovali u kulturnom, vjerskom i sportskom razvoju mjesta.

Tulekovićeva je podsjetila da su ustaške novine “Hrvatski narod” 23. avgusta, 1941. godine objavile da su počeli javni radovi na isušivanju Lonjskog polja, a javnost je obaviještena o gradnji baraka za radnike koji će regulisati sistem odvodnih kanala i raditi na isušivanju zemljišta u ovom polju pored rijeke Save.

“Međutim, iza toga se krilo podizanje koncentracionog logora u Jasenovcu. Na imanju Ozrena Bačića, koje se prostiralo na istočnoj strani naselja Jasenovac i lijevoj obali Save, na površini od 125 hektara podignut je `Logor tri`. Unutar ovog prostora dominirala je ciglana, te je centralni logor jasenovačkog sistema ustaških logora dobio naziv Logor tri-Ciglana”, objasnila je Tulekovićeva.

Učenici su u pratnji kustosa i predavača obišli grobno polje “Topole”, ostatke “Tvornice sapuna” i “Topolu užasa” u Spomen-području “Donja Gradina”.

Radionica je inspirisana istoimenim stručnim tekstom, a organizator je Javna ustanova Spomen područje “Donja Gradina” u saradnji sa Srednjoškolskim centrom “Nikola Tesla” iz Kozarske Dubice i Ugostiteljsko-ekonomskom školom iz Prijedora.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

IZLOŽBA “EKONOMIJE JASENOVAČKOG LOGORA” U BEČU

UTVRĐEN PROGRAM MEMORIJALNE AKADEMIJE JASENOVAČKIM ŽRTVAMA

Marvenim vagonima za Jasenovac

Jasenovac – Jadovno 1941.

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top