fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„Srbovanje” Boba Dilana

Cerovina_Jelena-0622b389Samo tri meseca posle okončanja spora između Srbije i Hrvatske po međusobnim tužbama za genocid, odluka Međunarodnog suda pravde u tom slučaju bila je dokument na koji su se pozivali učesnici jednog sudskog spora u Parizu. Možda to i ne bi bila toliko čudno da se na optuženičkoj klupi nije našao legendarni američki muzičar Bob Dilan zbog izjave kojom je on navodno uvredio Hrvate. On je u intervjuu za američki magazin „Rolingstoun” 2012. godine rekao:„Ako u svojoj krvi imate robovlasnika ili pripadnika Kju-kluks-klana, crnci to mogu da osete. Baš kao što Jevreji mogu da osete nacističku krv ili kao što Srbi mogu da osete hrvatsku krv.” U odbranu hrvatske časti ustali su članovi Predstavničkog veća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske, a na optuženičkoj klupi se, umesto samog Dilana, čemu su se nadali tužioci, našao francuski izdavač časopisa Majkl Birnbaum, koji je preneo sporni intervju.

Tako se u jednoj pariskoj sudnici ovih dana odigrao advokatski okršaj nalik onom iz marta prošle godine, kada su se pred sudom pravde sučelili advokati Beograda i Zagreba. Ali, s tom razlikom što su „advokati Srba” ovoga puta bila dvojica Francuza, Birnbaum i njegov zastupnik. Elem, puna četiri sata raspravljalo se o sukobu u Hrvatskoj tokom devedesetih godina, ali i o Drugom svetskom ratu.

Birnbaum i njegov advokat koristili su iste one argumente o hrvatskim zločinima nad Srbima koje su iznosili i članovi srpskog pravnog tima. Na kraju su se pozvali i na presudu suda u Hagu. Kao i pred sudom u Hagu, hrvatski advokat je morao da objašnjava šta se desilo 5. avgusta 1995. u Kninu i zašto Hrvatska slavi dan kada su iz tog grada proterani Srbi. Hrvatski zastupnici su se pak pozivali na presudu Međunarodnog suda pravde, podsećajući da je ovaj sud zaključio da je ta akcija bila legitimna. Uz opasku da je jasno da se Dilanova izjava odnosi na Jasenovac, Birnbaum je podsetio Hrvate da je u tom logoru ubijeno „nekoliko stotina hiljada Srba”, a da ne treba zaboraviti ni Rome i Jevreje.

Zagreb inače već duže vreme bezuspešno pokušava da od muzičara izvuče neko izvinjenje ili bilo šta što bi moglo da liči na to. Njemu, međutim, ne pada na pamet da to uradi, pa je tako svojevremeno odbio poziv bivšeg predsednika Ive Josipovića.

Presuda o Dilanovoj izjavi biće doneta 16. juna. Malo ko veruje da će sud zemlje u kojoj je Dilan samo pre nekoliko dana lično od predsednika Fransoa Olanda dobio orden Legije časti presuditi da je izjava muzičara, koga prati reputacija velikog borca za ljudska prava, uvreda i podsticanje na mržnju. Optužiti Dilana da je rasista bilo bi, kako reče Birnbaum, isto kao i optužiti Mahatmu Gandija da je ekstremno nasilan.

Piše: Jelena Cerovina

Izvor: POLITIKA

 

Vezane vijesti:

BORIS DEŽULOVIĆ Moj Dilane, pobratime mio: – Jadovno 1941.

Hrvatska: Zabranjen Bob Dilan – Jadovno 1941.

Izolacija sveta za hrvatske ustaše – Jadovno 1941.

Jasenovac – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: