fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRBIMA U UPITNIKU POSTAVLjENA ZAMKA

Milojko Budimir

HRVATSKA KROZ POPIS STANOVIŠTVA PRIPREMA STVARANjE PRAVOSLAVNE CRKVE

 U formularu za predstojeći popis lukavo se navode rubrike „Pravoslavna“ i „Srpska pravoslavna crkva“, upozorava Milojko Budimir

 Na predstojećem popisu stanovništva u Hrvatskoj 2011. godine sve je pripremljeno za definitivno nestajanje pripadnika Srpske pravoslavne crkve, jer je u rubrici za veroispovest ponuđena i nepostojeća „pravoslavna crkva“, što je priprema za uvođenje hrvatske pravoslavne crkve – tvrdi predsednik Asocijacije izbegličkih udruženja iz Hrvatske Milojko Budimir.

Tim povodom u razgovoru  za „Pravdu“ on ističe da je reč o svesnoj manipulaciji ljudskom nepažnjom, iz koje bi se kasnije izvlačile greške političke kvalifikacije.

Šta se krije iza formulacije „pripadnik pravoslavne ckrve“?

–          Mnogi izbegli Srbi imaju prijavu boravka u Hrvatskoj i Srbi koji žive tamo

mogli bi nehotice pomoći formiranje hrvatske pravoslavne crkve, jer se u formularu za predstojeći popis lukavo navode rubrike „Pravoslavna“ i „Srpska pravoslavna crkva“. Ljudima moramo razjasniti šta to znači, jer iza formulacije pravoslavna crkva može stajati makedonska, crnogorska, a na kraju će ispasti hrvatska pravoslavna crkva. Hrvati to vešto koriste i uspelo im je da na popisu 2001. godine 90 odsto Srba izjasni za pripadnost pravoslavnoj, a samo 10 odsto SPC. Sada je za očekivati da nas bude još manje.

Zaboravljeno 78.000 prijava za srpsku pokretnu imovinu

Hrvat Ivica Bačić dobiće uskoro nadoknadu od Srbije za automobil „reno 19“ koji mu je 1991. godine bivša JNA posudila i uredno izdala potvrdu. Kako stoje stvari sa srpskom pokretnom imovinom u Hrvatskoj i da li je Zbor narodne garde izdavao Srbima takve potvrde?

– Znam da su Srbima u krajevima koji su bili pod hrvatskom kontrolom izdavane takve potvrde, ali ne znam nikoga ko je uspeo da bude obeštećen od hrvatske države. Ako će Srbija da isplati odštetu tom Hrvatu, onda recipročno i Hrvatska, ako žele pomirenje, treba da plati Srbima. Srbi su

podneli 78.000 prijava za našu pokretnu imovinu i to se sada nalazi u Ministarstvu finansija. Niko nije ozbiljno uzeo u razmatranje te naše predmete.

Pokušaja formiranja hrvatske pravoslavne crkve bilo je više, nedavno je formirano jedno vrlo sumnjivo udruženje? 

– Pokušavali su sa formiranjem hrvatske pravoslavne zajednice, a sada vešto, ispod žita pripremaju sve za naš nestanak. Podmeću neko Udruženje hrvatskih pravoslavaca. Ovih dana bila je delegacija Srba iz Zadra u Beogradu i predstavili su institucijama Srbije šta se tamo radi i traže pomoć, jer sami nemaju snage da se odupru pošasti. Da bi opstali kao Srbi, izloženi su pritisku da ne budu pravoslavci, a znamo da menjanje vere povlači za sobom menjanje nacije.

Kako gledate na to da katolički verodostojnici pred katolički Božić, kao usput, čestitaju i pravoslavni?

 – Ovih dana od svojih prijatelja i poznanika iz Hrvatske dobijam čestitke koje najpre pominju Božić pa onda Novu godinu, a znamo čiji se Božić slavi pre Nove godine. U tome ima navođenja na katoličku veru, a sam dolazak pape nagoveštava neku novu, univerzalnu, hrišćansku veru koja sigurno neće biti pravoslavna, već podređena Rimu. Naša pravoslavna vera nas je u Hrvatskoj kroz istoriju sačuvala kao etnos i to izgleda sada moramo i da platimo. Meni je takvo čestitanje pravoslavnog Božića tendenciozno. Jednim hicem nadbiskupi u Banjaluci i Beogradu hoće da ubiju dva zeca i da obadva budu u njihovoj čorbi.

Izvor: PRAVDA

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: