fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Србија у кући хероине

Након што су 2015. и 2016. године стручњаци Републичког завода за заштиту споменика културе у засеоку Копривница код Јошаничке Бање обновили кућу Милунке Савић (1890 -1973), легендарне српске хероине из балканских и Првог светског рата, а припадници Војске Србије прошлог лета изградили и проширили пут до овог забитог поткопаоничког села, кућу славне Милунке посећује све више туриста који зимују и летују на Копаонику, али и младих који долазе да се на извору „напоје“ најславнијом српском историјом…

Место окупљања младих Фото: Д. Н. Петровић
Место окупљања младих Фото: Д. Н. Петровић

Кућа Милунке Савић у селу Копривница, саграђена половином 19. века, као типичан објекат традиционалног народног градитељства, била је у јадном стању са потпуно срушеним кровом и претила је опасност од њеног потпуног нестајања.

– Поводом обележавања 100. годишњице од почетка Великог рата, а у оквиру пројекта „Социокултурна ревитализација Јошаничке Бање“, средства за обнову обезбедили су Министарство културе и општина Рашка, аутор пројекта је Марија Марић, а радовима је руководио архитекта Рајко Чубрић из Краљевачког завода за заштиту споменика културе.

Идеја да се поново оживи кућа из које је „српска Јованка Орлеанка“ кренула у велике ратове за слободу Србије, потекла је од мештана поткопаоничких села, месне заједнице Јошаничка Бања, општине Рашка и хиљаде Милунких поштовалаца широм Србије и света.

Обновљен и бунар фото: Д. Н. Петровић
Обновљен и бунар фото: Д. Н. Петровић

Учесник бројних битака

Од оца Раденка и мајке Данице, Милунка Савић је рођена 24. јуна 1890. године, почетком Балканских ратова 1912. године преобучена у мушкарца, као добровољац и водник ступила је у редове Дринске дивизије. Учествовала је у многим тешким биткама, од Скадра до Брегалнице, где је показала изузетну храброст и одважност. Учешћем у Првом светском рату стекла је највиша војничка признања тог времена.

– Много времена потрошили смо на очување и демонтажу свих старих – аутентичних елеманата који су преживели зуб времена и који су се могли уградити у нови објекат, у обнови су нам, својим саветима и сећањима, пуно помогли и потомци Милункиних рођака и комшија… Реконструисали смо и готово све помоћне објекте (млекар, амбар, хлебна пећ…), као и унутрашњи ентеријер, а набавили смо и реконструисали и део оригиналног кућног посуђа. Обновом куће Милунке Савић враћамо њен култ у српски народ – каже руководилац обнове Рајко Чубрић.

Подизањем спомен-комплекса Милунки Савић у центру Јошаничке Бање, обновом њене куће у селу Копривница, реконструкцијом старог бањског купатила, изградњом базена и више хотела дуж пута Јошаничка Бања – Копаоник, оживљавањем културних, духовних и верских манифестација у кући и дворишту наше велике јунакиње створили су се услови да се Јошаничка Бања, коју многи називају зеленим вратима Копаоника врати на туристичку мапу Србије – истиче Раденко Цветић, директор Туристичке организације у Рашки.

Из ратних дана: Милунка Савић  фото: Д. Н. Петровић
Из ратних дана: Милунка Савић  Фото: Д. Н. Петровић

Умрла као чистачица

– Поносни смо на нашу Милунку, али и жалосни што је, упркос томе што је ушла у легенду, умрла као чистачица… Краљ Александар није умео да цени њено херојство, а Јосип Броз јој је, уместо највиших одликовања, дао метлу у руке. Све је то наша велика Милунка храбро и стоички издржала. Њено јунаштво и њена скромност водиља су нашим младим генерацијама, а њена кућа у Копривници место окупљања младих из целе Србије – истиче Љубинко Главчић, житељ Јошничке Бање

У Јошаничкој Бањи планирају да обнове и кућу у којој је рођен бивши српски патријарх Герман, као и куће још многих знаменитих Срба који су роћени или живели у овом крају. У плану је и обнова спомен-обележја, у природној величини, који је 1995. године у центру Јошаничке Бање подигнут по пројекту вајара Љубише Манчића.

Аутор: Д. Н. Петровић

Извор: Вести онлине

Везане вијести:

Сјајна вест: Обнавља се кућа Милунке Савић! | Јадовно 1941.

Милунка Савић – девет рана, 12 одликовања и један заборав …

Забрањена репортажа о Милунки Савић | Јадовно 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: