fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Milunka Savić – devet rana, 12 odlikovanja i jedan zaborav

Tridesetoro tuđe djece iškolovala je o svom trošku žena pred kojom su mirno stajali francuski generali, ruski oficiri i pred kojom su postrojavani čitavi pukovi…

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/milunka-savic.jpg

To je žena sa najviše odlikovanja u istoriji ratovanja, Milunka Savić srpska heroina, koja se tačno prije 100 godina, kada su trube označile mobilizaciju i kada je počeo Prvi Balkanski rat, prijavila kao dobrovoljac u srpsku vojsku. Da bi spasla brata jedinca od mobilizacije Milunka se prijavila vojnoj komandi pod imenom Milun Savić.

Milunka je učestvovala u opsadi Skadra, u bici na Bregalnici gdje je prvi put ranjena i gdje je pokazala neviđenu hrabrost i tu prvi put odlikovana Karađorđevom zvijezdom. Nakon toga rađale su se nove bitke, nove rane i nova herojstva Milunke Savić koja je 7 godina provela u ratu i rovovima, bez odsustva. Za tih sedam godina Milunka je 9 puta ranjena, 12 puta odlikovana, a po završetku rata doživjela je sudbinu kao i mnogi srpski heroji.

Dobila je posao čistačice u Hipotekarnoj banci, a stan je dobila tek dvije godine prije smrti. Umrla je oktobra 1973.godine u 84.godini života. Iza nje je ostalo 30-oro djece koje je izvela na put, herojstvo, brojna odlikovanja, beskonačna tišina koja poziva na stid.

Izvor: FRONTAL

Vezane vijesti:

Stroj kaplara Milunke („Večernje novosti“, 19. novembar 2007)

Milunkin put do legende („Pravoslavlje“, 15. februar 2008)

Milunkin srpski nepoklek („Pravoslavlje“, 15. mart 2008)

Pred Milunkom su i generali salutirali („Blic“, 8. avgust 2010)

Milunka Savić: heroina, pa čistačica,

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: