fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

„Србија добар пример реституције жртвама Холокауста“

Имплементација новог Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста значајна је за Израел, пре свега због утичаја тог закона на побољшање положаја јеврејске заједнице, као и доброг примера другим земљама да следе модел који је Србија установила, изјавила је амбасадорка Израела Алона Фишер Кам.

Страхиња Секулић, Алона Фишер Кам и Роберт Сабадош
Страхиња Секулић, Алона Фишер Кам и Роберт Сабадош

Алона Фишер Кам је, након састанка са директором Агенције за реституцију Страхињом Секулићем, оценила тај закон успешним, и навела да је важно да амбасада настави отворену комуникацију са Агенцијом за реституцију о свим проблемима јеврејске заједнице.

Директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић рекао је да су усвојена законска решења таква да покривају све ситуације у вези са имовином јеврејске заједнице.

„Судбину јеврејске заједнице и послератне догађаје у вези са одузимањем имовине посматрали смо заједно и то је посебност решења које смо донели, а које је сада признато свуда у свету“, подвукао је Секулић.

Додао је да је Србија желела да отклони све последице Холокауста, и да ту имовину преда јеврејским општинама на управљање, где ће ти приходи од имовине, како је додао, бити коришћени за меморијалне, едукативне, и у сврхе помоћи преживелим члановима јеврејске заједнице.

„Један део Закона о отклањању последица одузимања имовине жртвама Холокауста представља и новчана помоћ јеврејским заједницама у износу од 950.000 евра годишње наредних 20 година“, објаснио је Секулић и додао да је тај модел прихватљив за Србију, а да је за њега добила и разумевање од стране међународних партнера.

„Реситуција Србију кошта скоро 19 милијарди евра, и то је трошак који она не може да поднесе, због чега су тражена најбоља могућа решења“, рекао је Секулић.

Коментаришући предлоге Министарства финансија о увођењу супституције, Секулић је објаснио да се не ради о званичном ставу министарства, већ једном од предлога, али да он сматра да то није могуће.

Састанку је присуствовао и председник Савеза јеврејских општина Србије Роберт Сабадош, који је изразио задовољство сарадњом тог савеза са Агенцијом за реституцију, нарочито у, каже, делу који се тиче новог закона о враћању имовине жртвама Холокауста.

„Ово је јединствени закон који је Србија донела, не само у региону, већ и у свету“, истакао је Сабадош и додао да је циљ охрабрити друге земље да донесу такав закон који значи исправљање дугогодишње неправде.

(Тањуг)

Извор: РТС

Везане вијести:

Реституција ће бити завршена за седам година | Јадовно 1941.

Јеврејска општина: Година трошења, али без кочница

Два милиона евра од јеврејске имовине без контроле?

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: