Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi u Sloveniji da dobiju status nacionalne manjine

Datum objave: sreda, 7 septembra, 2016
Veličina slova: A- A+

Neophodno je da Srbi u Sloveniji dobiju status nacionalne manjine u toj zemlji – saglasili su se na sastanku u Beogradu predstavnici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Skupštine Srbije i predstavnici Srba u Sloveniji. 
SAVEZ SRPSKE DIJASPORE SLOVENIJE

Predstavnici Nacionalnog savjeta Srba u Sloveniji obavijestili su parlamentarce Skupštine Srbije da će Nacionalni savjet Srba u Sloveniji zvanično biti osnovan 1. oktobra, saopšteno je iz Skupštine Srbije.

Oni su u razgovoru sa predsjednikom i zamjenikom predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Ivanom Kostićem i Miodragom Lintom u Domu Narodne skupštine Srbije istakli da će taj savjet predstavljati krovnu organizaciju, koja će okupiti 30 različitih organizacija i dva saveza.

Potpredsjednik Odbora za spoljnu politiku i međunarodne odnose slovenačkog parlamenta Branislav Rajić je rekao da vjeruje da će udruživanje intelektualaca, umjetnika i privrednika u Nacionalni savjet Srba doprinijeti jačanju srpske zajednice u Sloveniji i pomoći lakšem ostvarivanju osnovnog cilja Srba u Sloveniji, a to je dobijanje statusa nacionalne manjine.

Kostić je podržao je inicijativu za formiranje Nacionalnog savjeta Srba u Sloveniji, istakavši da se ona uklapa u plan rada Odbora da osnuje skupštinu srpskih poslanika u rasejanju.

“Verujem da se kroz ujedinjenje u Nacionalni savet može lakše postići cilj dobijanja statusa nacionalne manjine, kao i da će olakšati saradnju i komunikaciju između matice i dijaspore”, istakao je Kostić.

Predstavnici Srba u Sloveniji dobili su uvjeravanja Kostića da će sa pozicije predsjednika Odbora izvršiti pritisak na sve relevantne institucije u Srbiji, koje mogu da doprinesu nadgradnji i unapređanju saradnje Srba u rasejanju sa svojom martičnom državom.

Linta je naglasio da dobijanje statusa nacionalne manjine za Srbe u Sloveniji nije jedino otvoreno pitanje, i kao još jedan od problema istakao izostanak učenja srpskog jezika i ćiriličnog pisma iz obrazovnog sistema Slovenije.

On je zato pozdravio osnivanje Nacionalnog savjeta Srba u Sloveniji u uvjerenju da može značajno da doprinese povezivanju i saradnji Srba u rasejanju sa maticom.

Sastanku je prisustvovala i izvršni direktor Srpskog kulturnog centra “Danilo Kiš” u Ljubljani Biljana Žikić, koja je ukazala i na problem nepostojanja medija na srpskom jeziku.

član Savjeta Vlade Slovenije za nacionalne manjine naroda bivše SFRJ Nikola Todorović je rekao da Srbi u Sloveniji žele da budu most između matice i rasejanja.

Izvor: SRNA

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top