fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi tuže Dauta

Srpske nevladine organizacije pokreću proces protiv brata Ramuša Haradinaja zbog iznetih pretnji. Njegove izjave uznemirile naše sunarodnike u Metohiji

Foto Tanjug, AP photoZveki
Foto Tanjug, AP photoZveki

Srpske nevladine organizacije sa Kosmeta tužiće kosovskom pravosuđu Dauta Haradinaja, brata Ramuša Haradinaja i poslanika Alijanse za budućnost Kosova, za izazivanje nacionalne mržnje.

Prema rečima Nenada Maksimovića, direktora Centra za mir i toleranciju, tužbu će podneti više srpskih NVO i pojedinaca Osnovnom sudu u Prištini, na osnovu člana 147 Krivičnog zakona Kosova, zbog pretnji izrečenih na račun našeg naroda na KiM:

– Do sada smo čuli samo osude pretnji etničkim čišćenjem koje je Daut Haradinaj uputio Srbima sa Kosmeta. Zato će ovo biti prvi put da srpski nevladin sektor podnese tužbu protiv nekoga za izazivanje mržnje. Tužbi Centra pridružilo se i više pojedinaca koji žele da se pravo srpskog naroda na život i postojanje zaštiti i sudskim putem.

I Ružica Simić, direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Kosovske Mitrovice, najavljuje da će se i oni pridružiti ovoj inicijativi:

– To je naše pravo, a pre svega moralna obaveza. I porodice kidnapovanih i nestalih Srba najavljuju da će se priključiti.

Inače, Daut Haradinaj je u više navrata zapretio etničkim čišćenjem Srba, odnosno napadom na njih i pravoslavne svetinje, ukoliko francuski sud izruči Srbiji njegovog brata Ramuša, uhapšenog u ovoj zemlji po poternici Beograda.

Predsednik Privremenog organa opštine Klina Božidar Šarković kaže, za „Novosti“, da su ove pretnje dodatno uznemirile Srbe iz metohijskih sredina:

– Ovde su Srbi gotovo svakodnevno na meti pljački i napada Albanaca. Sve to utiče i na povratak, koji je minimalan u odnosu na broj raseljenih.

Porodica Haradinaj potiče iz Metohije i sedište njihove partije je u Dečanima, a u zgradi SO Dečani, na vratima svake kancelarije su plakati sa slikom Ramuša Haradinaja.

BRISEL: IZBEGAVATI ZAPALjIVE REČI

U Briselu su reagovali na direktne pretnje Dauta Haradinaja:

– EU je već rekla da treba izbegavati zapaljivu retoriku. U interesu svih zajednica na Kosovu je da nastave dijalog zasnovan na poverenju i pomirenju – istakli su, za „Novosti“, u sedištu evropske diplomatije. G. Č.

Autor: D. Zečević

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Daut Haradinaj nastavio da preti: Dobićete isti odgovor kao 1999. godine

Preti li novi pogrom Srba na Kosovu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: