fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Daut Haradinaj nastavio da preti: Dobićete isti odgovor kao 1999. godine

Brat Ramuša Haradinaja i poslanik njegove Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, nastavio je i danas sa pretnjama, rekavši da u Beogradu treba da znaju će dobiti isti odgovor kao 1999. godine

Daut Haradinaj  Foto: youtube.com
Daut Haradinaj Foto: youtube.com

Brat Ramuša Haradinaja i poslanik njegove Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj, nastavio je i danas sa pretnjama, rekavši da u Beogradu treba da znaju će dobiti isti odgovor kao 1999. godine i da se ne smeju igrati sa Ramušom Haradinajem.

Kako prenosi RTK 2, Daut Haradinaj je na sednici Skupštine tzv. Kosova izjavio da oni koji rukovode u Beogradu treba da znaju da će dobiti isti odgovor kao “99. i da su Albanci slobodu dobili uz pomoć međunarodne zajednice.

“Ja nisam rekao da će biti etničkog čišćenja, to želi Beograd, a ne Daut Haradinaj i Albanci. Ne smeju se igrati sa jednim čovekom (Ramušom Haradinajem)“, rekao je Daut Haradinaj i „zapretio“ ponavljanjem 1990-te.

On je na sednici kosovske skupštine konstatovao da je njegova izjava izazvala brojne reakcije i da je “to rekao svesno”, a da se izjava komentarisala i tumačila drugačije.

“Sada znamo da ima tendencija da se destabilizuje zemlja. Ja sam ponovio da se niko ne igra sa albanskim narodom. Ako neko ima za cilj destabilizaciju zamlje neka to rade na drugom mestu. Niko više od mene ne želi mir na Kosovu,”- rekao je Haradinaj.

Poslanik Alijanse za budućnost Kosova, Daut Haradinaj na televiziji Dukađini zapretio je ranije ratom i etničkim čišćenjem Srba na Kosovu ukoliko njegov brat Ramuš bude izručen iz Francuske u Srbiju, koja ga tereti za ratne zločine.

Na izjavu Haradinaja reagovala je i poslanica Srpske liste u Skupštini Kosova Jasmina Živković, koja je rekla da instituciju kao što je Skupština Kosova želi da iskoristi kako bi pozovala na mir i toleranciju.

„Krajnje je vreme da ovakvi postupci ne budu prihvaćeni u društvu, društvo se ne gradi na takvim izjavama. Takve izjave se moraju osuditi. Želim da u ime Srpske liste kažem da Srbi na Kosovu nisu odgovorni za neke pravne procese koji se vode protiv bilo koga. Srpski narod na Kosovu ne sme da se boji zbog tih procesa“, kazala je Živkovićeva.

Ona je istakla da su u ovom trenutku potrebni mir i tolerancija, a ne sukobi.

Nekadašnji vođa OVK, kojeg Srbija tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici za na zahtev Srbije.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Mera zabrane napuštanja teritorije Francuske protiv Ramuša Haradinaja ostaje na snazi do 27. aprila kada se očekuje da Apelacioni sud u francukom gradu Kolmaru donese odluku o zahtevu Srbije za njegove izručenje.

MARIĆ I TANIN O PRETNjAMA SRBIMA ZBOG HARADINAJA

Pomoćnik Direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Ljubomir Marić i šef Misije UNMIK Zahir Tanin razgovarali su u Kosovskoj Mitrovici o najnovijim pretnjama koje srpskom narodu na KIM stižu iz krugova bliskih Ramušu Haradinaju.

Oni su konstatovali je da je važno po svaku cenu očuvati stabilnost na terenu i sprečiti bilo kakve međunacionalne incidente, saopšteno je iz Kancelarije za KIM.

Sagovornici su se posebno osvrnuli na stanje dijaloga Beograda i Prištine, koji je, kako je konstatovano, u ovome trenutku najpouzdanije sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica.

Marić je, kako se navodi, rekao da Priština u poslednje vreme iskazuje evidentno smanjenu zainteresovanost za ovakav vid komunikacije, što, prema njegovim rečima, može imati ozbiljne i dalekosežne negativne posledice.

On je zahvalio je šefu Misije UNMIK na doslednom radu UNMIK-a u okviru mandata definisanog Rezolucijom 1244, kao i nastojanjima da se rešavanju problema na KIM pristupa na statusno neutralan način.

Prema rečima Marića, redovni izveštaji UNMIK-a genaralnom sekretaru UN imaju nezamenjiv značaj u procesu informisanja svetske javnosti o problemima srpskog naroda i nealbanskih zajednica na KIM.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Preti li novi pogrom Srba na Kosovu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: