Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Srbi su žrtve genocida u Sarajevu

Datum objave: četvrtak, 2 marta, 2017
Objavljeno u Sarajevo - Romanija
Veličina slova: A- A+

Niko od 3.567 odgovornih za zločine nad srpskim narodom u glavnom gradu BiH nije odgovarao, ni pred međunarodnim niti pred bosanskohercegovačkim sudovima. Postoje dokazi i protiv Alije Izetbegovića i kompletnog bošnjačkog vrha.

© AFP 2016/ MANOOCHER DEGHATI
© AFP 2016/ MANOOCHER DEGHATI

Sarajevo je 1992. pretvoreno u najveći koncentracioni logor posle Drugog svetskog rata, u kome su muslimanske formacije Alije Izetbegovića ubile 7.019 Srba u delu grada pod njihovom kontrolom.

U 123 logora mučeni su i ubijani Srbi, Srpkinje su silovane, mučene i ubijane u specijalnim javnim kućama, a za ove zločine nad Srbima niko od muslimanskih lidera do danas nije odgovarao, ni pred međunarodnim ni pred bosanskohercegovačkim sudovima, rečeno je u sredu na konferenciji za novinare Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Milivoje Ivanišević, autor knjige „Genocid nad Srbima u Sarajevu 1992–1995“, koja sadrži svedočenja više od 80 preživelih logoraša, kaže da suma od 7.019 ubijenih Srba nije konačna i dodaje da za svakog od njih postoji dokumentacija i da se još traga za telima oko 600 nastradalih.

„Mi smo za vreme nemačke okupacije imali, ja mislim, tri puta manje žrtava nego za vreme muslimanske okupacije. U 1992. godini muslimani su za onih devet meseci, od aprila do kraja godine, ubili skoro duplo više Srba nego što su bili srpski gubici u Drugom svetskom ratu, kad je reč o Sarajevu“, kaže Ivanišević za Sputnjik i podseća da je Sarajevo bilo tada bilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

On je dodao da je knjiga „stravično svedočenje ljudi koji su preživeli najstrašniju moguću torturu“ koja se ni po čemu nije razlikovala, čak je ponekad bila i sistematičnija, od torture u logorima tokom Drugog svetskog rata u tadašnjoj NDH.

Prema njegovim rečima, od oko 40.000 Srba, koliko ih je bilo blokirano u muslimanskom delu grada tokom rata Sarajevu, skoro da nije bilo nijednog, računajući i decu, koji nije privođen u logor ili zatvor na takozvane informativne razgovore uz batine, dok su im za to vreme pljačkani stanovi i otimana imovina.

„Reč je o 40.000 etničkih talaca koji su, ironično, činili tadašnje ’multietničko Sarajevo‘“, kaže Ivanišević.

Evidentirano je 3.567 odgovornih za zločine nad Srbima u Sarajevu, ali niko od njih nije odgovarao ni pred međunarodnim niti pred bosanskohercegovačkim sudovima. Za svakog zločinca postoje dokazi šta je, kad, kojim povodom i gde počinio zločine, tvrdi Ivanišević.

Prema njegovim rečima, postoje dokazi protiv kompletnog muslimanskog rukovodstva i komandnog kadra, uključujući i Aliju Izetbegovića.

„Dokazi protiv Alije Izetbegovića najsažetije su dati još 1996. prilikom suđenja u odsustvu, u Banjaluci. Suđenje je prekinuto iz formalno-pravnih razloga, ali tu su navedena njegova krivična dela, uz ogroman broj, stotine svedoka. Postoje dokazi i protiv Ejupa Ganića i Sefera Halilovića“, kaže Ivanišević.

On napominje da je među zločincima veliki broj državljana Srbije, a Srbija nijednog svog državljanina nije pozvala na odgovornost i organizovala mu suđenja. Među njima su i izvesni Ugljanin, komandant devetog odreda Alijine „Patriotske lige“, kao i brat Sefera Halilovića koji je bio je komandant logora u Visokom.

Širom Bosne i Hercegovine tokom građanskog rata postojalo je oko 400 logora za Srbe.

Prema popisu iz 1991. godine, u Sarajevu je živelo oko 157.00 Srba, 256.000 Muslimana, 34.000 Hrvata i 57.000 Jugoslovena.

Autor: Vladimir Sudar

Izvor: SPUTNIK

Vezane vijesti:

U Beogradu predstavljena knjiga „Genocid nad Srbima u Sarajevu 1992-1995“

Ivanišević: Prikriva se da nije bilo civilnih bošnjačkih …

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama | Jadovno …

Milivoje Ivanišević: Zlodela nad Srbima i dan-danas se …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top