fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi su žrtve genocida u Sarajevu

Niko od 3.567 odgovornih za zločine nad srpskim narodom u glavnom gradu BiH nije odgovarao, ni pred međunarodnim niti pred bosanskohercegovačkim sudovima. Postoje dokazi i protiv Alije Izetbegovića i kompletnog bošnjačkog vrha.

© AFP 2016/ MANOOCHER DEGHATI
© AFP 2016/ MANOOCHER DEGHATI

Sarajevo je 1992. pretvoreno u najveći koncentracioni logor posle Drugog svetskog rata, u kome su muslimanske formacije Alije Izetbegovića ubile 7.019 Srba u delu grada pod njihovom kontrolom.

U 123 logora mučeni su i ubijani Srbi, Srpkinje su silovane, mučene i ubijane u specijalnim javnim kućama, a za ove zločine nad Srbima niko od muslimanskih lidera do danas nije odgovarao, ni pred međunarodnim ni pred bosanskohercegovačkim sudovima, rečeno je u sredu na konferenciji za novinare Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku.

Milivoje Ivanišević, autor knjige „Genocid nad Srbima u Sarajevu 1992–1995“, koja sadrži svedočenja više od 80 preživelih logoraša, kaže da suma od 7.019 ubijenih Srba nije konačna i dodaje da za svakog od njih postoji dokumentacija i da se još traga za telima oko 600 nastradalih.

„Mi smo za vreme nemačke okupacije imali, ja mislim, tri puta manje žrtava nego za vreme muslimanske okupacije. U 1992. godini muslimani su za onih devet meseci, od aprila do kraja godine, ubili skoro duplo više Srba nego što su bili srpski gubici u Drugom svetskom ratu, kad je reč o Sarajevu“, kaže Ivanišević za Sputnjik i podseća da je Sarajevo bilo tada bilo u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

On je dodao da je knjiga „stravično svedočenje ljudi koji su preživeli najstrašniju moguću torturu“ koja se ni po čemu nije razlikovala, čak je ponekad bila i sistematičnija, od torture u logorima tokom Drugog svetskog rata u tadašnjoj NDH.

Prema njegovim rečima, od oko 40.000 Srba, koliko ih je bilo blokirano u muslimanskom delu grada tokom rata Sarajevu, skoro da nije bilo nijednog, računajući i decu, koji nije privođen u logor ili zatvor na takozvane informativne razgovore uz batine, dok su im za to vreme pljačkani stanovi i otimana imovina.

„Reč je o 40.000 etničkih talaca koji su, ironično, činili tadašnje ’multietničko Sarajevo‘“, kaže Ivanišević.

Evidentirano je 3.567 odgovornih za zločine nad Srbima u Sarajevu, ali niko od njih nije odgovarao ni pred međunarodnim niti pred bosanskohercegovačkim sudovima. Za svakog zločinca postoje dokazi šta je, kad, kojim povodom i gde počinio zločine, tvrdi Ivanišević.

Prema njegovim rečima, postoje dokazi protiv kompletnog muslimanskog rukovodstva i komandnog kadra, uključujući i Aliju Izetbegovića.

„Dokazi protiv Alije Izetbegovića najsažetije su dati još 1996. prilikom suđenja u odsustvu, u Banjaluci. Suđenje je prekinuto iz formalno-pravnih razloga, ali tu su navedena njegova krivična dela, uz ogroman broj, stotine svedoka. Postoje dokazi i protiv Ejupa Ganića i Sefera Halilovića“, kaže Ivanišević.

On napominje da je među zločincima veliki broj državljana Srbije, a Srbija nijednog svog državljanina nije pozvala na odgovornost i organizovala mu suđenja. Među njima su i izvesni Ugljanin, komandant devetog odreda Alijine „Patriotske lige“, kao i brat Sefera Halilovića koji je bio je komandant logora u Visokom.

Širom Bosne i Hercegovine tokom građanskog rata postojalo je oko 400 logora za Srbe.

Prema popisu iz 1991. godine, u Sarajevu je živelo oko 157.00 Srba, 256.000 Muslimana, 34.000 Hrvata i 57.000 Jugoslovena.

Autor: Vladimir Sudar

Izvor: SPUTNIK

Vezane vijesti:

U Beogradu predstavljena knjiga „Genocid nad Srbima u Sarajevu 1992-1995“

Ivanišević: Prikriva se da nije bilo civilnih bošnjačkih …

Milivoje Ivanišević: Spomen svim srpskim žrtvama | Jadovno …

Milivoje Ivanišević: Zlodela nad Srbima i dan-danas se …

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: