Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

SRBI SE NAŠLI U PITONSKOM ZAGRLjAJU DRUGIH NARODA

Datum objave: sreda, 28 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Akademik Slobodan Remetić
Akademik Slobodan Remetić

Akademik Slobodan Remetić ocijenio je da se istorija pomalo poigrala sa književnim jezikom srpskog naroda i konačnim rezultatom Vukove reforme i da su se Srbi, voljom drugih, našli u pitonskom zagrljaju naroda drugačije istorijske prošlosti, kulture, pa i planova.

“Jezik deli sudbinu svog naroda, a poznato je kroz šta srpski narod prolazi u poslednje vreme”, rekao je Remetić Srni.

On je naveo da Srbi dugo nisu bili u prilici da vode organizovanu brigu o književnom jeziku, ali da su konačno počeli da institucionalno rješavaju jezičke probleme.

“Posle raspada svih zajedništava i svih iluzija koje su nas pratile, ostali smo sami i moram da iskažem svoje zadovoljstvo da smo konačno organizovali i prišli institucionalno da rešavamo ozbiljne jezičke probleme”, rekao je Remetić.

On je podsjetio da postoji Odbor za standardizaciju srpskog jezika, gdje su stručnjaci za sve segmente savremenog srpskog jezika i da se pristupilo normiranju i izradi gramatika, rječnika, pravopisa.

“U početku je bilo malo lutanja, ali imam utisak da smo sad na pravom putu i razloga za zadovoljstvo ima. Svake godine se pojavi neko važno dobro delo i ako ovako nastavimo, nema razloga za brigu”, rekao je Remetić.

Izvor: srna
Vezane vijesti:

SRBE ŽELE PREVESTI U „BOSANSKI NAROD“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top