Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

SRBI SE NAŠLI U PITONSKOM ZAGRLjAJU DRUGIH NARODA

Datum objave: sreda, 28 oktobra, 2015
Veličina slova: A- A+
Akademik Slobodan Remetić
Akademik Slobodan Remetić

Akademik Slobodan Remetić ocijenio je da se istorija pomalo poigrala sa književnim jezikom srpskog naroda i konačnim rezultatom Vukove reforme i da su se Srbi, voljom drugih, našli u pitonskom zagrljaju naroda drugačije istorijske prošlosti, kulture, pa i planova.

“Jezik deli sudbinu svog naroda, a poznato je kroz šta srpski narod prolazi u poslednje vreme”, rekao je Remetić Srni.

On je naveo da Srbi dugo nisu bili u prilici da vode organizovanu brigu o književnom jeziku, ali da su konačno počeli da institucionalno rješavaju jezičke probleme.

“Posle raspada svih zajedništava i svih iluzija koje su nas pratile, ostali smo sami i moram da iskažem svoje zadovoljstvo da smo konačno organizovali i prišli institucionalno da rešavamo ozbiljne jezičke probleme”, rekao je Remetić.

On je podsjetio da postoji Odbor za standardizaciju srpskog jezika, gdje su stručnjaci za sve segmente savremenog srpskog jezika i da se pristupilo normiranju i izradi gramatika, rječnika, pravopisa.

“U početku je bilo malo lutanja, ali imam utisak da smo sad na pravom putu i razloga za zadovoljstvo ima. Svake godine se pojavi neko važno dobro delo i ako ovako nastavimo, nema razloga za brigu”, rekao je Remetić.

Izvor: srna
Vezane vijesti:

SRBE ŽELE PREVESTI U „BOSANSKI NAROD“
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top