fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi ritualno klani pod kišobranom Šefika Džaferovića

Sud i Tužilaštvo BiH su tu da stvaraju „Islamsku državu“ na Balkanu pod maskom „funkcionalne BiH“ ili unitarne zemlje bez vidljive uloge Srba i Hrvata… BiH je sluga zapadnog poretka – protektorat i nema samostalno pravosuđe, niti predstavlja državu, inače bi zločini na vozućkom i ozrenskom ratištu bili kažnjeni bez obzira na geopolitičke interese zapadnih sila, smatra Galijašević

Tokom povlačenja srpske vojske iz Vozuće u blizini kote Đurića vis 11. septembra, pripadnici Trećeg korpusa takozvane Armije BiH zarobili su oko 60 civila i vojnika, rekao je Srni komandant Štaba Četvrte ozrenske lake pješadijske brigade Zoran Blagojević.
Foto: Srna

Pod kišobranom nekadašnjeg načelnika CSB Zenica Šefika Džaferovića i komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina ritualna klanja Srba na vozućkom i ozrenskom ratištu bila su pravilo i masovna kao što nikada i nigdje nisu, ističe ekspert za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević.

U zločinima mudžahedina Alije Izetbegovića, Mahmuljinovih vojnika i Džaferovićevih policajaca spaljeno je do temelja 66 sela, uništeno više od 5.000 kuća, 12 crkava i jedan manastir, srušena groblja od kojih neka starija i od pet vijekova, ubijeno 465 vojnika i civila, te protjerano više od 22.000 Srba.

„Politika zločina koju je utemeljio i obilježio Alija Izetbegović nastavila je da traje u politici njegovog sina, političkog i biološkog nasljednika Bakira Izetbegovića“, ističe Galijašević u autorskom tekstu za Srnu pod nazivom „Vozuća kao prijetnja, ratni zločin i sramota BiH“.

RATNI ZLOČINI ALIJINIH GENERALA I MUDžAHEDINA NA OZRENU 

Galijašević podsjeća da, nakon što su mudžahedini uz podršku NATO avijacije osvojili značajnu kotu „Paljenik“, jedinice Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH sa više od 23.000 vojnika napale su područje koje ima manje stanovnika od vojnika u napadu i nešto više od 4.000 vojnika koji su branili taj dio Ozrena.

Vojna operacija NATO snaga pod nazivom „Namjerna sila“, pokrenuta deset dana prije napada mudžahedina na Vozuću, manifestovala se rušenjem svih radio-relejnih uređaja i sredstava veze Vojske Republike Srpske na Ozrenu, a, prije svega, najbitnijeg releja nazvanog po najvišoj koti na tom dijelu „Kraljica“ i predstavljala je podršku iz vazduha formacijama Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH.

U haškoj presudi Rasimu Deliću, koji je osuđen na tri godine zatvora, napisano je da su 11. septembra 1995. godine, dan nakon pokretanja operacija „Uragan“ i „Farz“, vojnici 328. brigade Petog bataljona takozvane Armije BiH i mudžahedini zarobili oko 60 vojnika i civila Srba, uključujući tri žene u blizini sela Kesten. Zarobljenicima je bilo naređeno da u koloni pješke krenu prema Kestenu. Putem su dvojica zarobljenika – Milenko Stanić i Živinko Todorović – ubijeni iz vatrenog oružja.

„U logoru `Kamenica` neki ili svi od 52 zarobljenika bili su zatvoreni na dva sprata jedne napuštene kuće. Iz posrednih dokaza, uključujući dokaze dobijene ekshumacijom, slijedi da su ta 52 zatvornika na kraju ubijena. U svjetlu cjelokupnih dokaza i iz razloga detaljno navedenih u pisanoj presudi, Pretresno vijeće u procesu protiv generala Rasima Delića se uvjerilo da su svih 52 muškarca Srbina… namjerno lišili života pripadnici odreda `El mudžahedin` u logoru `Kamenica` u periodu od 11. septembra 1995. do 14. decembra 1995. godine“, ističe se u presudi.

Zbog ovih zločina Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske je Tužilaštvu BiH podnio izvještaj o ratnom zločinu protiv komandanta Drugog korpusa takozvane Armije BiH Seada Delića, komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, komandanta 35. divizije takozvane Armije BiH Faila Hasanagića, te komandanta Sedme muslimanske brigade Halila Brzine.

Izvještaj je podnesen i protiv komandanta operativne grupe Bosna Zavidovići-Žepče Refika Lende, komandanta 328. brigade takozvane Armije BiH Fuada Zilkića, komandanta odreda „El mudžahedin“ Abu Malija /pravo ime Abdel Kader Mokhtari/, te glavnog bezbjednjaka i obavještajca odreda „El mudžahedin“ Ajmana Avada.

Galijašević navodi da su monstruozni i brutalni masovni zločini koje su na Ozrenu počinili mudžahedini u Haškom tribunalu do kraja rasvijetljeni i dokazani u suđenjima komandantu takozvane Armije BiH Rasimu Deliću, načelniku Generalštaba Enveru Hadžihasanoviću i komandantu Sedme muslimanske brigade Amiru Kuburi.

U ova dva predmeta dokazana su ubistva 92 lica, a razmatrano je ubijanje 187 vojnika i civila, te 132 nestala lica, silovanje tri žene, mučenja i zlostavljanja u Muzičkoj školi u Zenici, u Podbrežju u objektu „Vatrostalna“, u Kazneno-popravnom domu Zenica, u Tešnju u Osnovnoj školi Jablanica, u Orašcu, te brutalna odsijecanja glava ratnim zarobljenicima na Ozrenu i srednjoj Bosni.

Galijašević podsjeća da su o tome u Hagu svjedočili doktor Branko Šikanić, Srbin iz Prnjavora koji je prošao pakao mudžahedinskog logora, te Hrvat Luka Babić, uz svjedočenja bezbjednjaka, analitičara i oficira Bošnjaka, od kojih su posebno važni Izet Karahasanović, Zakir Alispahić, Salih Spahić, Ferid Buljubašić, Mesud Šadinlija, Sead Žerić, Muhamed Omerašević, Fadil Alihodžić, Džemal Vučković i drugi.

PRAVOSUĐE BiH STVARA „ISLAMSKU DRŽAVU“ NA BALKANU 

Galijašević naglašava da su njihova svjedočenja i hiljade stranica dokaza i dokumenata o tim zločinima tragična potvrda da u BiH ne postoji pravosudni sistem, da nema ni zakona ni morala, da Sud i Tužilaštvo BiH ne kažnjavaju zločince, ekstremiste i radikale niti rasvjetljavaju njihove zločine – nego su tu, prema nalogu zapadnih službi da kažnjavaju Srbe i ispisuju stranice lažne istorije proteklog rata.

„/Tu su/ i da stvaraju `Islamsku državu` na Balkanu pod maskom `funkcionalne BiH` ili unitarne zemlje bez vidljive uloge Srba i Hrvata“, ističe Galijašević u dijelu autorskog teksta sa podnaslovom „Ratni zločini Alijinih generala i mudžahedina na Ozrenu“.

On navodi da je SDA svojim odnosom prema ratnim zločinima mudžahedina, organizovanom kriminalu i terorizmu pokazala da ne misli na državu, da ne poštuje državne propise, da mrzi njene narode i da je glavni krivac za ružne identifikacije cijelog bošnjačkog naroda sa terorizmom i ekstremizmom.

Galijašević ističe da SDA guši bezbjednosne agencije i uništava pravosudni sistem, sprečavajući ga da funkcioniše i kažnjava ratne zločince vojnike „Islamske države“ i Al kaide u BiH, pa time stvara uslove za nove, planirane zločine islamista, upravo onako kako je to poslije napada na Vozuću najavio Alija Izetbegović, obraćajući se učesnicima napada:

„Vi ste na Vozućoj slomili kičmu četničkog neprijatelja, vi ste pokazali put kojim ćemo nastaviti i dali ste urnek, model borbe kako se ta kičma može i dalje lomiti da bi se oslobodila BiH. Hvala vam, vojnici, za to u ime našeg naroda koji neće zaboraviti šta ste učinili“, rekao je tada Alija Izetbegović.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Džaferović i Mahmuljin znali sve aktivnosti mudžahedina

Mahmuljin znao da su mudžahedini zarobljavali i mučili Srbe! (VIDEO)

Blagojević: Ne može se sakriti istina o zločinima nad Srbima u Vozući

Evo kako je nastao terorizam u BiH i ko su njegovi utemeljitelji

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: