fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi protjerani, opljačkani, poniženi

Čak 50.000 srpskih porodica proteranih iz Hrvatske, na nezakonit i diskriminatorski način „izgubile“ su pravo na posed stana, tzv. stanarsko pravo.

Preko 40.000 srpskih porodica ostalo je bez ognjišta, jer su miniranjem i paljenjem njihove kuće i okućnice trajno uništene. Oko 15.000 srpskih porodica, kojima kuće nisu srušene i zapaljene, ostale su bez imovine, koja je data na privremeno besplatno korišćenje licima lojalnim novoj ratnoj vlasti u Hrvatskoj.

Ovo su samo neke od „crnih brojki“ koje se nalaze u dokumentu pod nazivom „Informacija o problemima prisilnih migranata iz Hrvatske u postupcima za zaštitu elementarnih ljudskih prava“. Dokument je sačinilo Udruženje radnika i invalida rada izbeglih iz Hrvatske, a „Novosti“ prve dobile na uvid.

Dokument će odmah biti prosleđen na stotine adresa institucija u Hrvatskoj, predstavnicima međunarodne zajednice, EU, kao i domaćim institucijama Republike Srpske i BiH, kako bi se ukazalo na nepoštovanje osnovnih ljudskih prava proteranih Srba iz Hrvatske.

„U Hrvatskoj je bilo i 15.000 predratnih srpskih penzionera kojima je isplata njihovih prinadležnosti jednostrano obustavljena u proseku 70 meseci, što im nikada kasnije nije isplaćeno“, kaže, za „Novosti“, Nikola Puzigaća, predsednik ovog udruženja i dodaje da je preko 200.000 Srba proteranih iz Hrvatske, imalo pravo na prihod u postupku privatizacije po osnovu tekućeg i minulog rada, ali je Hrvatska sve odbila, donošenjem niza skandaloznih zakona.

NAMETNUTI PROPISI

Hrvatska je godinama unazad preko Ustavnog suda i drugih institucija nametnula na desetine zakona, kaže Puzigaća, kojim su praktično ozakonili pljačku srpske imovine i zabranili povraćaj imovine proteranim Srbima.

„Svaki Srbin koji uđe u proces vraćanja imovine u Hrvatskoj i traži svoja prava, u startu je izgubio pred pravosuđem Hrvatske“, ističe Puzigaća.

Puzigaća tvrdi da su ovi ljudi specifične višestruke žrtve u okviru izbegličke populacije, jer su u Hrvatskoj osobe non grata, bez obzira na dugogodišnji predratni domicil u toj zemlji. Oni su u Hrvatskoj izgubili ne samo prebivalište i dom, nego i sva socijalna i imovinska, ranije stečena prava.

„Na spisku koji imamo, a odnosi se na bespravno prisvojene sve pokretne stvari domaćinstva u stanovima i kućama Srba nalazi se 25.000 putničkih vozila, 100.000 zamrzivača, isto toliko frižidera i stolova, 600.000 stolica, 200.000 lustera, 100.000 troseda i fotelja, 200.000 tepiha, brojne privatne kolekcije knjiga, poštanskih maraka, artefakata, slika, lovačkih trofeja… Srbe je Hrvatska ne samo proterala, nego i opljačkala i već više od 20 godina oni nemaju nikakva prava pred hrvatskim sudovima“, kaže Puzigaća.

On dodaje da su sastavili ovaj dokument da bi se konačno ukazalo na višestruke probleme prognanih Srba, zahvaćenih prisilnim migracijama od 17. avgusta 1990. do 30. juna 1996. godine.

GLUVA VLAST

Puzigaća tvrdi da nijedna vlast u Republici Srpskoj do sada nije htela da se ozbiljno pozabavi pitanjem vraćanja imovine izbeglih Srba i da je sve ostavljeno da rade Udruženja.

„Čak su i udruženja pala na prosjački štap i nemamo nikakvu finansijsku pomoć od Vlade Republike Srpske za pisanje tužbi i za delovanje protiv Hrvatske. Sve sami radimo“ ističe Puzigaća.

HRVATSKA NAM DUGUJE MILIJARDE

Članovi Udruženja radnika i invalida rada proteranih iz Hrvatske tvrde da im Hrvatska duguje 190 miliona evra, na osnovu neisplaćenih penzija, ali i oko dve milijarde evra, na osnovu šteta na 50.000 srpskih kuća i stanova koji su mimo zakona u ratu oteti, zapaljeni i potuno uništeni.

(Večernje novosti)

 

Izvor: Radio Televizija BN

 

Vezane vijesti:

20 godina od “Oluje”: Svet nek zna da bol ne prolazi

Nestaju Srbi u zadarskom zaleđu

Neuznemirena javnost

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: