Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

20 godina od “Oluje”: Svet nek zna da bol ne prolazi

Na današnji dan 1995, u pet sati ujutru, počela je akcija progona srpskog stanovništva iz Hrvatske, najveće etničko čišćenje od Drugog svetskog rata, zločin koji nije kažnjen

Foto Večernje Novosti

Foto Večernje Novosti

NA današnji dan, pre dve decenije, napadom na Knin u zoru, počeo je dugo pripremani egzodus Srba iz Krajine, najveće etničko čišćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata. U akciji hrvatske vojske i policije “Oluja”, uz prećutnu saglasnost međunarodne zajednice, za samo nekoliko dana sa vekovnih ognjišta proterano je više od 250.000 ljudi, sa najčistijih srpskih etničkih prostora u bivšoj SFRJ: iz severne Dalmacije, Like, sa Banije i Korduna. Ovi prostori u sastavu Republike Srpske Krajine bili su pod zaštitom Ujedinjenih nacija.

Ubilački talas tadašnjeg Zagreba ubrzo se preneo i na srpske prostore u Republici Srpskoj. Uz sadejstvo sa hrvatskim snagama, na 13 srpskih opština, od Grahova do Prijedora, brutalno je udario Peti korpus Armije Bosne i Hercegovine. U ovom talasu prognano je 125.000 Srba.

Redni broj smrti u akciji “Oluja” stao je na 2.500. Za još toliko nestalih se – traga. Uništene su 24.752 srpske kuće, 13.000 privrednih objekata, 182 zadružna doma, 56 zdravstvenih stanica, 78 crkava, 29 muzeja, 181 groblje, 352 trgovine, 113 vodovoda, 96 trafostanica… Uništeni su svi srpski industrijski pogoni, 920 spomenika, 211 ugostiteljskih objekata i 410 zanatskih radnji. Posle pogroma na svoja vekovna ognjišta vratilo se oko 20.000 Srba, mahom staraca. Obnovljeno je tek oko 3.000 srpskih kuća. A više od 1.000 srpskih sela i naselja, u kojima su Srbi bili većina, praktično je prestalo da postoji.

PUTEVIMA PROGNANIKA POVODOM Dana žalosti, na auto-putu kuda su se kretale srpske izbeglice biće deljeni flajeri na kojima će biti istorijske činjenice i elementarne istine o dešavanjima 1995. Srbi iz Krajine, njihovi potomci i prijatelji okupiće se u sredu i u Crkvi Svetog Marka u Beogradu, gde će patrijarh srpski Irinej u 11 časova služiti parastos postradalima u ovoj akciji. Istog dana, tačno u podne oglasiće se zvona sa svih hramova u Arhiepiskopiji beogradsko-karlovačkoj.

Tamo gde Srbi žele da se vrate, povratak je gotovo neomoguć. U prvim danima povratka, ubijeno je vatrenim i hladnim oružjem – 70 povratnika. Mahom staraca. Bila je to opomena da svaki pokušaj vraćanja na vekovna ognjišta može da bude koban.

Zvanični Zagreb “Oluju” slavi, uz šampanjac, kao “pobedonosno-oslobodilačku” akciju, a dan kada je etnički srpski prostor očišćen, kao Dan domovinske zahvalnosti.

Srbi se, na ovaj dan, ali i u narednim danima, sećaju svojih stradalih i otetog zavičaja. Pale sveće i polažu cveće. Uprkos vremenu, bol ne prolazi, kao ni vapaj za pravdom, jer je zločin nad krajiškim Srbima i dalje bez kazne.

– Obeležavanje dana sećanja na stradanje i progon Srba je naš način da svetu kažemo da je hrvatska vojno-policijska akcija “Oluja” zločin i pogrom Srba – poručio je juče Aleksandar Vulin, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, uz napomenu da nema dobrosusedskih odnosa bez istine.

Dan sećanja i 20 godina od stradanja Srba u akciji “Oluja” 1995. godine biće obeleženi večeras centralnom manifestacijom na mostu u Sremskoj Rači, gde će premijer Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik simbolično spustiti venac u reku i preći taj most, a patrijarh Irinej služiti parastos.

– Očekujemo više hiljada građana. To je naš način da kažemo svetu koliko nas boli, da kažemo šta mislimo o ovome i da kažemo da je “Olluja” za nas zločin i da je pogrom – rekao je Vulin.

On je uveren da će 5. avgust biti obeležavan kao Dan žalosti dok god je srpske države.

– Na taj dan svi ćemo u 12 sati, uz zvuke sirena i crkvenih zvona, gde god postoje Srbi i gde god je srpska država, stati jedan minut misleći na one koji nisu sa nama i biti im zahvalni što naša deca žive u slobodi i što živimo u miru – rekao je Vulin, dodajući da će u sredu biti služen parastos u Crkvi Svetog Marka i održana svečana akademija, na kojoj će govoriti predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

U znak sećanja na dan kada su pre dve decenije prvi prognanici prešli granicu, most preko Save biće osvetljen specijalnom rasvetom. Na njega će se popeti desetine mladih obučenih u narodne nošnje, koji će uputiti poruku mira. Ispred mosta biće organizovana manifestacija uz kulturno-umetnički program, na kojoj će govoriti predstavnici Srbije i RS. Ceremoniji će prisustvovati i predstavnici diplomatskog kora, a događaj će direktno prenositi javni servis RTS.

“VERITAS”: EVROPA ĆUTI KAO I PRE 20 GODINA

DOKUMENTACIONO-informacioni cntar “Veritas” saopštio je, povodom 20 godina proterivanja Srba iz Hrvatske u vojno-policijskoj operaciji “Oluja”, da međunarodna zajednica, uključujući NATO i Evropsku uniju, koji su Hrvatsku primili u članstvo, ćuti kao što je ćutala i pre 20 godina.

“Veritas” podseća da su 4. avgusta 1995. godine oružane snage Hrvatske, uz podršku NATO, u sadejstvu sa snagama Hrvatskog vijeća odbrane i Armije BiH, izvršile agresiju na severnu Dalmaciju, Liku, Kordun i Baniju, na Srpsku autonomnu oblast Krajina, u sastavu tadašnje Republike Srpske Krajine.

I kad je prestao svaki otpor, agresor je ubijao ljude koji nisu hteli ili mogli sa svojih vekovnih imanja, ali i one u izbegličkim kolonama, i do Une i preko Une, duboko u teritoriju tadašnje Republike Srpske. Na evidenciji “Veritasa” nalaze se imena 1.853 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i posle nje, od čega su 65 odsto bili civili.

Hrvatska izbegava bez valjanog razloga ekshumacije i na poznatim mestima ukopa sa oko 270 posmrtnih ostataka, pokopanih uglavnom pod oznakom “nepoznat”, što je jedinstven slučaj na području bivše Jugoslavije, kao što bez pravog razloga oteže i sa identifikacijama 294 žrtve čiji su posmrtni ostaci ekshumirani – ističe “Veritas”.

MINISTARSTVO KULTURE: POŠTOVATI DAN ŽALOSTI

MINISTARSTVO kulture i informisanja pozvalo je medijske kuće da se striktno pridržavaju obaveza o obeležavanju dana žalosti, koje su jasno definisane zakonskim odredbama.

Mediji su dužni da sutra svoje programske šeme detaljno prilagode obeležavanju Dana žalosti, kao i da emituju prikladnu muziku i emisije. Na naslovnim stranama dnevnih novina, koje treba da budu isključivo u crnoj i beloj boji, što važi i za fotografije, potrebno je objaviti i odluku o proglašenju dana žalosti i njegovom obeležavanju.

MIHAJLOVIĆ: TEŠKI DANI ZA SRBIJU

POTPREDSEDNICA Vlade Srbije Zorana Mihajlović istakla je da je 5. avgust tužan dan i da svi Srbi treba da odvoje minut u znak sećanja na žrtve i prognane. Ona je novinarima rekla da su 4. i 5. avgust teški dani za Srbiju.

– Kada danas posmatramo, 20 godina je Srbija patila sećajući se svojih žrtava i prognanih – poručila je Mihajlovićeva i dodala da se ne radi samo o akciji “Oluja” i da svi Srbi treba 5. avgusta da odvoje minut i sete se svih prognanih.

– To bih nazvala tugom, jer je to tužan dan – naglasila je Mihajlovićeva.

DEJAN JOVIĆ: ODNOSI STALNO U NAJGOROJ FAZI

DVADESET godina od “Oluje” glavno pitanje treba da bude da li je moguće uspostaviti normalan život Srba u Hrvatskoj i normalne odnose između dve države, rečeno je na tribini “Dvadeset godina od operacije Oluja”.

Hrvatsko-srpski odnosi u poslednjih 20 godina stalno su u najgoroj fazi, iz koje nakratko izađu, a nema dana da se o ratu ne govori u vestima na hrvatskoj televiziji. Liberalno-demokratski razvoj Hrvatske, koja je sada u NATO i EU, koči to što se stalno izmišljaju neprijatelji poput jugoslovenstva, srbofila – kazao je profesor Dejan Jović iz Zagreba.

Jović je dodao da se nedavna izjava hrvatske ministarke spoljnih poslova Vesne Pusić, za koju je rekao da ne spada u “tuđmanovsku struju”, malo razlikovala od stava HDZ u pogledu značenja 5. avgusta, pošto je rekla da “Oluju” treba proslaviti jer je Hrvatska tada teritorijalno ujedinjena i slavi mir.

NIKOLIĆ NA POMENU

PREDSEDNIK Republike Srbije Tomislav Nikolić će danas u Banstolu na Fruškoj gori prisustovati parastosu žrtvama stradalim u akciji “Oluja”.

Kako je saopštila predsednikova služba za saradnju sa medijima, Nikolić će prisustvovati i osveštavanju krsta buduće crkve Blage Marije, u fruškogorskom naselju Kraljev breg.

JOŠ NEMA STVARNOG MIRA ZBOG GOVORA MRŽNjE

GOVOR mržnje protiv manjina je u čitavoj zemlji, ne samo na stadionima ili grafitima, već i u političkim tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2015/Oluja_Pupovac.jpggovorima i medijima, ocenio je saborski zastupnik u predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac, koji smatra da je problem u tome što u Hrvatskoj još nema stvarnog mira. Pupovac je izjavio da povratnici nemaju uslove koji bi im omogućili normalan život. Srpsko narodno veće juče je, povodom 20 godina od akcije “Oluja” i 25 godina od početka sukoba u Hrvatskoj, poručilo da saoseća sa svima, i s Hrvatima i sa Srbima, koji su pretrpeli patnje u periodu ratnih strahota. Veće ukazuje da u hrvatskoj javnosti, u istupima predstavnika države i društva, ni nakon 20 godina nema spomena na istorijsko stradanje hrvatskih državljana srpske nacionalnosti, kao ni iskaza moralne i istinske pravne odgovornosti za zločine koji su počinjeni tokom i nakon “Oluje”.

DANAS BEZ SAOBRAĆAJA

DRŽAVNI put prvog B reda broj 19, prema graničnom prelazu Sremska Rača danas će od sedam do 23 sata, biti zatvoren za saobraćaj, saopštila je Policijska uprava u Sremskoj Mitrovici. Saobraćaj prema Bosni i Hercegovini biće preusmeren na putne pravce prema graničnim prelazima Batrovci i Badovinci.

HRVATSKA ZA PARADU IZDVAJA SKORO DVA MILIONA EVRA

DVE decenije od vojno-policijske akcije “Oluja”, zbog nesaglasja u državnom vrhu, Hrvatska obeležava vojnom paradom danas u Zagrebu, a u sredu nizom manifestacija u Kninu. Prvi put u novijoj istoriji Hrvatske, 4. avgust, koji se obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnost i Dan hrvatskih branitelja, kada je sa područja Krajine prognano više od 220.000 Srba, dok je gotovo 2.000 njih ubijeno ili se vodi kao nestalo, biće obeležen vojnom manifestacijom. Centar Zagreba je zbog toga danima u saobraćajnoj blokadi, a nebo iznad Hrvatske je povremeno zatvarano zbog uvežbavanja pripadnika kopnenih i vazdušnih snaga.

Hrvatski “Tportal” preneo je da će na paradi učestvovati više od 3.000 ljudi. Navodi se i da će parada Hrvatsku koštati između 1,3 i 1,9 miliona evra. Godišnjica “Oluje” u Kninu biće obeležena nizom manifestacija – od “budnice” u zoru, paljenja sveća i polaganja venaca kod spomenika hrvatskoj pobedi u Kninu, do otkrivanja spomenika Franji Tuđmanu i koncerta Tompsona i prijatelja.

PLAKATI PROTIV OLUJE

U VUKOVARSKOJ ulici u Zagrebu, kojom će se danas kretati vojna parada povodom godišnjice vojno-policijske akcije “Oluja”, osvanuli su plakati sa imenima krajiških sela iz kojih je proterano srpsko stanovništvo, odnosno sela u kojima su se za vreme i nakon akcije dogodili zločini nad civilnim stanovništvom.

Uz nazive mesta, na plakatima, između ostalog, piše da je reč o grupi građana koja se protivi ovogodišnjem načinu obeležavanja 20-godišnjice “Oluje”.

 

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Jovan Radulović: Fašizam u Hrvatskoj je pušten s lanca, u „Oluji“ je počinjen genocid kao i u Jasenovcu

Cesta užasa od Gline do Dvora na Uni

PARASTOS I DAĆA SRBIMA STRADALIM U “OLUJI” 5. AVGUSTA

Oluja – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: