fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

СРБИ ОСУЂЕНИ НА 1.504 ГОДИНЕ ЗАТВОРА

Sud_BiH-5f3d4fadСуд БиХ jе за 10 година рада у предметима ратних злочина донио 95 осуђуjућих пресуда за оптуженике српске националности коjе jе укупно казнио са 1.504 године затвора, пише „Прес Република Српска“.

За исто вриjеме, суд jе правоснажно осудио 28 Бошњака и 18 Хрвата, коjи су за ратне злочине заjедно добили 412 година затвора.

У анализи пресуда коjу jе урадио Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих наводи се да jе у протеклих 10 година пред Судом БиХ за ратне злочине процесуирано 268 Срба, 148 Бошњака и 62 Хрвата, али да jе за кривична дjела за коjа су предвиђене наjтеже казне било суђено готово искључиво Србима.

За кривично дjело геноцида било jе оптужено 38 Срба, од коjих jе 12 проглашено кривим, док за исто кривично дjело ниjе одговарао ниjедан Бошњак или Хрват, док су у предметима злочина против човjечности, за коjе jе одговарало 167 Срба, а 64 осуђено, била оптужена три Бошњака од коjих ниjедан ниjе осуђен, као и 16 Хрвата за коjе jе Суд установио кривицу у пет случаjева.

У анализи Центра наводи се и да су Срби, коjима jе Суд БиХ изрекао правоснажне казне за кривична дjела ратног злочина против Бошњака, укупно добили 934 године затвора, док су бошњачки осуђеници за злочине над Србима добили 123 године.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Милорад Коjић каже да посљедња анализа рада Суда БиХ на предметима ратних злочина наjбоље показуjе да jе ова институциjа изразито антисрпски настроjена.

„Подаци до коjих смо дошли показуjу да jе за злочине над Србима Суд БиХ изрекао казне коjе износе 151,5 година затвора или само 7,9 одсто од укупно изречених казни, из чега се jасно може видjети селективан приступ Суда и Тужилаштва БиХ коjи за ратне злочине оптужуjу и осуђуjу углавном Србе“, рекао jе Коjић.

Он додаjе да у прилог тврдњама о селективно приступу говори и структура оптужених за кривична дjела ратних злочина, из коjе jе уочљиво да jе готово искључиво Србима суђено за наjтежа кривична дjела, попут геноцида и злочина против човjечности.

 

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 

Везане виjести:

ВАПАЈ СРБА ИЗ ХРВАТСКОГ ЗАТВОРА: Помозите нам …

ЗАТРАЖИТИ УКИДАЊЕ СУДА И ТУЖИЛАШТВА БиХ – Jadovno …

Митровић: Увреда српских жртава рата – Jadovno 1941.

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: