Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi opet konstitutivan narod u Hrvatskoj?

Različite reakcije hrvatskih političara na stav srpskog ministra dijaspore Srđana Srećkovića da bi Srbi mogli biti konstitutivan narod u Hrvatskoj, kao su bili pre 20 godina

Srdjan Sreckovic

ZAGREB – Zvaničnici hrvatskih političkih partija reagovali su na stav srpskog ministra dijaspore Srđana Srećkovića da bi Srbi mogli biti konstitutivan narod u Hrvatskoj, kao što je to bilo pre 90-ih godina prošlog veka.

Po rečima visokog zvaničnika HDZ-a i Sabora Vladimira Šeksa, hrvatskim ustavom rešena su sva bitna pitanja, pa i ona nacionalnih manjina, jer je ta ustavna odredba potvrđena i poslednjim izmenama.

“Nastojanje da Srbi budu konstituitivan narod u Hrvatskoj je opasno i politički štetno”, rekao je Šeks u Dnevniku Hrvatske televizije (HTV), ističući da to Srbi u Hrvatskoj nisu ni tražili.

“Treba razvijati standard nacionalnih manjina, ali politika po kojoj bi Srbi trebali ponovno biti konstitutivan narod je loša politika”, izjavio je Josip Leko iz opozicione Socijaldemokratske partije.

“Sad se pokušava na fin način vratiti na scenu. U svakom slučaju, nije u interesu harmonizacije hrvatskog društva i ta politika je već poražena u Hrvatskoj, ali i u svetu neće dobiti potporu”, izjavio je Leko za HTV.

Prema rečima saborskog poslanika i potpredsednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca, iskustvo Srba kao konstitutivnog naroda u Hrvatskoj 90-ih godina prošlog veka je kompromitovano.

Pupovac upozorava da Srbi imaju novi položaj u novim okolnostima koje su definisane ustavom i zakonima.

“Srbi u Hrvatskoj to nisu diskutovali, jer oni imaju preča posla, a to su njihova građanska, ljudska i manjinska prava, da budu ravnopravni građani u Hrvatskoj i da budu priznati kao novonastala manjina”, rekao je Pupovac za HTV, dodajući da očekuje da Srbija treba da podrži ono što odluče sami Srbi u Hrvatskoj, a to je zalaganje za prava manjine.

Hrvatski mediji su juče preneli Srećkovićevu izjavu da je između Hrvatske i Srbije vidljiv znatan pomak na svim područjima i da bi Srbi mogli biti konstituitivan narod.

“Postoji prostor da se na tu temu razgovara, ali naravno u jednom otvorenom demokratskom dijalogu, a sveukupno imajući u vidu proces napretka položaja srpske nacionalne zajednice u Hrvatskoj”, rekao je Srećković, a preneli su mediji u Hrvatskoj.

Izvor: Kurir

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: