fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI NISU DOVOLjNO UČINILI DA OD ZABORAVA ZAŠTITE SVOJE ŽRTVE

Potomci i poštovaoci žrtava Jasenovca došli su u velikom broju u Donju Gradinu

Potomci i poštovaoci žrtava Jasenovca došli su u velikom broju u Donju Gradinu


Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta ocijenio je da je Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina koji se danas obilježava prilika da Srbi priznaju da nisu dovoljno učinili da se ogromna žrtva srpskog naroda zaštiti od zaborava.

On smatra da je upravo takav odnos uslovio da Srbi nisu bili u mogućnosti da utiču na međunarodnu javnost da bolje shvati uzroke građanskog rata na teritoriji bivše Jugoslavije devedesetih godina prošlog vijeka u kom je srpski narod opet bio najveći stradalnik, saopšteno je iz Koalicije.

Upravo stoga, Linta snažno podržava inicijativu za podizanje memorijalnog centra srpskim žrtvama genocida u 20. vijeku po uzoru na Jad Vašem u Jerusalimu.

„Tako bi Srbija na zvaničan način odala spomen svojim žrtvama i prestala biti jedna od rijetkih zemalja u Evropi koja nema svoj memorijalni centar“, naveo je Linta.

U Donjoj Gradini danas se, u prisustvu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i premijera Srbije Aleksandra Vučića, obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog zločina – genocida u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donja Gradina.

Ove godine obilježava se 70 godina od proboja logoraša iz kompleksa ustaških koncentracionih logora u Jasenovcu.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Jasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Jevreja.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

SRPSKIM ŽRTVAMA DATI IMENA DA SE NjIMA NE BI MANIPULISALO

DRŽAVNI VRH SRBIJE, PATRIJARH I PREDSTAVNICI IZRAELA NA POMENU

OBILjEŽAVANjE 70 GODINA OD PROBOJA LOGORAŠA 19. APRILA

STRATIŠTA – JASENOVAC – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: