Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Srbi nestali iz Federacije

Datum objave: četvrtak, 1 marta, 2018
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Referendum o nezavisnosti BiH 1. marta 1992. i rat desetkovali manjinsko stanovništvo. Od 64.000 naših građana, sada ih je u zeničkoj regiji ostalo zvanično 5.473

Zenica bez Srba i Jugoslovena
Zenica bez Srba i Jugoslovena

Referendum o nezavisnosti u BiH 1. marta pre 26 godina “oduvao” je Srbe iz opština nekadašnje regije Zenica, jer je od 64.000 sada ostalo zvanično svega 5.473.

Prema popisu 1991. u Zenici ih je bilo nastanjeno 22.592, a prema popisu iz 2013. svega 2.409. Od nekadašnjih u Zavidovićima 11.637, Visokom 7.377, Kaknju 4.937, Varešu 3.630, Olovu 3.196, Tešnju i Maglaju po 3.078, Žepču 2.289 i u Brezi 2.118, Srba sada u tim opštinama ima manje od hiljadu.

– Referendum i rat su učinili svoje, Srbi su bili manjina u tim opštinama i ta dva faktora su dovela do toga da se osećaju nesigurno, veliki broj ih je stradao i zatvarani su u logore i jednostavno su spasavajući glavu pronašli novi dom u RS, Srbiji, kao i u inostranstvu – kaže za “Novosti” profesor demografije na Univerzitetu Istočno Sarajevo prof. dr Stevo Pašalić.

On napominje da su sada u većini opština FBiH, kao i u zeničkoj regiji, Srbi na nivou “statističke greške”, odnosno manje ih je od jedan odsto ukupne populacije i da se radi uglavnom o starijoj populaciji. Pašalić tvrdi da je zbog toga u procesu potpuni nestanak Srba na tom prostoru. Izrazio je sumnju da stvarni broj Srba u Zenici odgovara broju navedenom u popisu pre četiri godine, te kaže da je u tom gradu nestalo i 20.000 Jugoslovena kao rezultat dešavanja na tim prostorima.

– Srbi jednostavno izumiru u Federaciji i neće dugo proći da ćemo dobiti homogenizovane prostore, čak i RS, gde je slična situacija i sa druga dva naroda, istina kada su u pitanju Bošnjaci u dosta manjoj meri – kaže Pašalić.

U federaciji je danas neradni dan.

KANTONI

U Skupštini Zeničko-dobojskog kantona Srbi imaju formiran klub poslanika u kojem je predsednik Draženka Subašić, koja je i jedini član. Hrvatski ima dva, a Klub Bošnjaka broji čak 30 poslanika. Još porazniji podaci su po opštinama kantona, jer u većini nema nijednog većnika srpske nacionalnosti.

Autor: Lj.ĐURIĆ

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

26 godina od krvave svadbe u Sarajevu: 1. marta 1992. islamski ekstremisti ubili srpskog svata

SARAJEVO MJESTO ZLOČINA (video)

Ishodište genocida: 1. mart
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top