fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SARAJEVO MJESTO ZLOČINA (video)

UBISTVO SRPSKOG SVATA NAGOVIJESTILO GRAĐANSKI RAT

SARAJEVO, 24. FEBRUARA /SRNA/ – Prvog martovskog dana 1992. godine ispred Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, u centru Sarajeva, dogodio se prvi etnički motivisani zločin kada su muslimani ubili srpskog svata Nikolu Gardovića, što je nagovijestilo građanski rat u bivšoj BiH.Cijeli slučaj je prilično jasan, o čemu postoje izjave svjedoka ovog zločina, kao i video-kaseta cijelog događaja. 

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat/sarajevo-pic.jpg

Tog dana, prije 21 godinu, svatovi, okićeni srpskim znamenjima, pokušali su da dođu do Stare pravoslavne crkve na Baščaršiji, gdje je u Domu Svete Tekle trebalo da obave slavski ručak. Srpska zastava zasmetala je muslimana.

Zločinci su hladnokrvno ubili oca mladoženje Nikolu Gardovića, dok je sveštenik Radenko Miković ranjen. Ni to im nije bilo dovoljno, pa su ubice, koje vlast muslimanskog lidera Alije Izetbegovića nije ni pokušala da identifikuje i kazni, spalile i srpsku zastavu.

Ovaj zločin izvršio je sarajevski kriminalac Ramiz Delelić Ćelo, koji se slobodno kretao Sarajevom, jer Kantonalno tužilaštvo protiv njega otvorilo sudski proces tek početkom 2006. godine, koji nikad nije okončan, jer je Delalić ubijen prošle godine u Sarajevu.

Tog 1. marta, u 14.30 časova, u crkvi Svetog preobraženja u Novom Sarajevu obavljeno je vjenčanje Milana Gardovića i Dijane Tambur. Svadbeni ručak bio je organizovan u Domu Svete Tekle, u Staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji.
Poslije vjenčanja, oko stotinu svatova u automobilskoj koloni od petnaestak automobila uputilo se u Dom udaljen oko sedam kilometara. Pošto ispred Stare crkve ne postoji parking, kolona je stala na 150-200 metara dalje – kod Vijećnice, gdje su ostavljeni automobili, a svatovi su pošli pješke prema Domu.

Prema svjedočenjima svatova i očevidaca iz pješačke zone na Baščaršiji, svatovima je prišao bijeli „golf“ u kojem su bila četvorica sarajevskih kriminalaca, a među njima i Ćelo. Oni su izašli iz vozila i pokušali da barjaktarima oduzmu srpske zastave.

Došlo je do komešanja, poslije čega su dvojica mladića zapucala i ranila srpske svate Mirovića i Gardovića, koji je preminuo nekoliko minuta kasnije u kolima Hitne pomoći.

Osim Delalića, koji je kasnije u televizijskoj emisiji priznao da je ubio Gardovića, svjedoci su kao napadače prepoznali Suada Šabanovića iz Zvornika i Muhameda Švrakića iz Sarajeva, koji je sin osnivača „Zelenih beretki“ Emina Švrakića.

Istog dana, 1. marta 1992. godine održan je i referendum o nezavisnosti BiH na kome nisu učestvovali pripadnici srpskog naroda. Referendum, koji je bio pravi pokretač neprijateljstava, donio je očekivani rezultat, jer je 62,7 odsto muslimanskih i hrvatskih birača glasalo za nezavisnost.

Birači srpske nacionalnosti, koji su se zalagali za opstanak zajedničke države, nisu izašli na referendum, iako se prema tada važećem Ustavu BiH referendum nije ni mogao raspisati i održati bez pristanka sva tri naroda.

Tako nelegitiman referendum, koji je priznala i međunarodna zajednica, produbio je političke razlike tri naroda u BiH i otvorio put za međusobne sukobe.

U Federaciji BiH 1. mart se obilježava kao dan nezavisnosti BiH, dok ovaj datum u Republici Srpskoj budi samo tužna sjećanja na tragičan početak još jednog zločina nad srpskim narodom u 20. vijeku.

ISTRAGA O ZLOČINU U VELIKOM PARKU

U Sarajevu je ovih dana aktuelna i priča o pripadnicima zloglosane jedinice Ševe.

Agencija za istrage i zaštitu /Sipa/ potvrdila je da vodi istragu o zločinu u Velikom parku u Sarajevu gdje je ubijeno osam rezervista JNA i četvoro civila, a za koji postoje indicije da ga je počinio pripadnik jedinice „Ševe“ Nedžad Herenda.“Dnevni avaz“ piše kako bi upravo istraga o zločinu u Velikom parku, koja je u poodmakloj fazi, mogla biti inicijalna kapisla koja će intenzivirati istrage u brojnim zločinima „Ševa“.

Istragu vode policijski službenici Centra za istraživanje ratnih zločina Sipe koji su „Avazu“ ispričali da u istrazi koriste i informacije iznesene u medijima koji su u posljednje vrijeme iznijeli brojna saznanja pojedinaca o zločinima „Ševa“.

Među njima su svjedočenja bivšeg načelnika Štaba tzv. Armije RBiH Sefera Halilovića, bivšeg šefa sarajevskog SDB-a Munira Alibabića, te penzionisanog generala tzv. Armije RBiH Fikreta Muslimovića, kojim nije osporeno postojanje „Ševa“ i zločini koje su počinili njeni pripadnici.

Alibabić je ispričao da je o zločinu u Velikom parku, za koji se sumnjiče „Ševe“, obavijestio tadašnjeg predsjednika Aliju Izetbegovića.

Za postojanje ove jedinice, koja je počinila brojne likvidacije i politička ubistva, znali su gotovo svi u tadašnjem državnom i vrhu SDA, takozvanoj „šuri“, naveo je Alibabić.

Halilović je rekao da postoji osnovana sumnja da su mu „Ševe“, prilikom neuspjelog atentata na njega, ubili suprugu i njenog brata.

BOŠKO I AMIRA

Bivši pripadnik Službe državne bezbednosti BiH Edin Garaplija potvrdio jenedavno na suđenju bivšem predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je formacija te službe 1995. snajperom ubila francuskog pripadnika Unprofora i da je to potom pripisano srpskoj strani.

U zločine pripadnika ovog odreda, sve okolnosti i kasnije svjedočenja više svjedoka, najvjerovatnije, uvrštavaju i  ubistvo sarajevskog para Boška Brkića i Admire Ismić, čija je tragična ljubavna priča obišla čitav svijet, i za šta su, uglavnom, okrivljivani Srbi.  Po svjedočenjima Garaplije mnogobrojna ubistva  djelo su lidera „Ševa“ Nedžada Herende i njegove jedinice.

Pogledajte video-priču o tragičnoj ljubavi koja je objavljena u emisji RTS-a: Kavdratura kruga.

Dok godine prolaze, polako ali sigurno, istina izlazi na vidjelo i saznaje se ko i kakvu ulogu je imao u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije, tokom devedesetih godina.

Izvori: srna, MOJA HERCEGOVINA,  MAGACIN

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: