fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Srbi ne prihvataju izvinjenje NATO zbog bombardovanja

Većina građana Srbije ne prihvata izvinjenje NATO zbog bombardovanja Srbije pre 18 godina, protiv je ulasku u Alijansu

Foto: Tanjug/V. Dimitrijević
Foto: Tanjug/V. Dimitrijević

Većina građana Srbije ne prihvata izvinjenje NATO zbog bombardovanja Srbije pre 18 godina, protiv je ulasku u Alijansu, iako kao glavni razlog te vojne intervencije vidi u politici Slobodana Miloševića, pokazalo je najnovije istraživanje javnog mnjenja koji je danas objavio Institut za evropske poslove.

Rezultati istraživanja pokazuju da je protiv članstva u NATO 84 odsto ispitanika i da je među njima najviše muškaraca i građana mlađih od 60 godina. Članstvo podržava 11 odsto, dok je pet neodlučnih.

Izvinjenje NATO zbog bombardovanja prihvatilo bi nešto manje od trećine građana, četiri odsto je neodlučno, dok 64 odsto ne prihvata izvinjenje i broj ovih ispitanika opada sa porastom godina starosti.

Kada je u pitanju političar koji najviše podržava bliske odnose sa NATO-om, 23 odsto građana navodi Čedomira Jovanovića, petina Aleksandra Vučića, 16,6 odsto Vuka Jeremića, nešto manje od 30 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok su ostali političari pomenuti u manje od dva odsto slučajeva.

Kada su u pitanju razlozi bombardovanja Srbije, prema nešto manje od 40 odsto građana glavni razlog je politika Slobodana Miloševića. 17,6 tvrdi da je razlog etničko čišćenje Srba na Kosovu, 11,3 navodi političke interese, dok oko sedam odsto ne zna da navede koji bi to bio razlog.

Ostali odgovori pominju se sa frekvencijom manjom od pet odsto i tiču se strateškog položaja Kosova, negativnog stava prema Srbiji i njenom razvoju, kao i vojnih i ekonomskih interesa SAD-a, demonstracije moći i etničkog čišćenja Albanaca na Kosovu.

Prema mišljenju 40 odsto građana ulazak Srbije u NATO predstavlja uslov za priključenje EU i ovaj stav zastupljeniji je kod muškaraca, građana mlađih od 45 godina, sa završenom srednjom školom kao i stanovnika Istočne i Južne Srbije.

Kako se navodi, 17 odsto ne zna odgovor na ovo pitanje, dok 43 odsto misli da Srbija ne mora da postane članica NATO-a ukoliko želi u EU.

Petina građana vidi korist od članstva u NATO-u, svaki deseti građanin ne zna da odgovori na ovo pitanje, dok 70 odsto ne vidi korist od članstva u NATO-u, pre svega muškarci, građani starosti od 45 do 59 godina, kao i ispitanici sa najviše završenom srednjom školom.

Istraživanje javnog mnjenja je za potrebe Instituta sprovela Ninamedia na reprezentativnom uzorku od 1.204 ispitanika u periodu od 10. do 17. marta.

(TANjUG)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Osamnaesta godišnjica NATO bombardovanja

Zločin bez kazne- danas se navršava 18 godina od NATO agresije na Srbiju

Mašinovođa iz Grdelice: Mi Srbi sve možemo…

Rakete „neva“ na Kalemegdanu za Dan sećanja na obaranje aviona F-117

NA DANAŠNjI DAN OBOREN „NEVIDLjIVI“ F-117 | Jadovno …

Kad oboreni opet polete | Jadovno 1941.

Prije 17 godina oboren američki lovac iznad Beograda …

Na današnji dan oboren „nevidljivi“ F-117 | Jadovno 1941.

Kako se „noćni soko“ strmoglavio u blato | Jadovno 1941.

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: