Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

SRBI JUNAČKI IZBORILI REPUBLIKU SRPSKU

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/preporucujemo/2012/beckovic.jpg

Srpski akademik Matija Bećković ocijenio je da su se Srbi zapadno od Drine junački izborili za svoju republiku – Republiku Srpsku, koju dobro čuvaju. Bećković je rekao da je značaj Republike Srpske ogroman, jer je demantovala metafizičku koncepciju da je Drina granica između dva svijeta.

„Tome u prilog govori i da je Srbija optužena za etničko čišćenje, a istovremeno je od Evropske unije označena kao zemlja sa najviše izbjeglica u Evropi“, rekao je Bećković za Radio-televiziju Republike Srpske.

Povodom 120 godina od rođenja velikog pisca Ive Andrića, Bećković je rekao da je Andrić formula egzistencije čovjeka na Balkanu, kako umjetnika, tako i običnog smrtnika, a Nobelovom nagradom njegovo djelo je kanonizovano, jer se ne zna kako bi izgledala naša skala vrijednosti bez te nagrade.

Prema njegovim riječima, Andrić je anticipirao mnogo toga što se događalo ili događa u BiH, ali je to doživljavao kao metafizičku temu, dok se tek mnogo godina nakon njegove smrti uočava do koje je mjere bio aktuelan, iako je pisao o prošlosti.

Govoreći o projektu Andrić-grada u Višegradu, Bećković je rekao da je to omaž jednog umjetnika drugom, odnosno grad duboke odanosti režisera Emira Kusturice Andriću.

Bećković je naglasio da se u pitanju kosovskog problema Srbija bori da ne bude presedan među drugim narodima i da je to pitanje časti srpskog naroda.

„Ako bi priznala Kosovo, Srbija bi se obrukala, čak i pred onima koji to traže, zbog čega je prinuđena da se drži sebe ili da nestane“, poručio je Bećković.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: