Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

СРБИ ИЗ ХРВАТСКЕ ТРАЖЕ ВРАЋАЊЕ СВОЈИХ ЉУДСКИХ И ГРАЂАНСКИХ ПРАВА

Датум објаве: среда, 2 фебруара, 2011
Величина слова: A- A+

kolona2

Предсjедник Асоциjациjе избjегличких и других удружења Срба из Хрватске Милоjко Будимир изjавио jе Срни да петициjа, коjу потписуjу избjегли и прогнани Срби из Хрватске с циљем да се сприjечи улазак те земље у чланство ЕУ приjе него што им врати одузета људска и грађанска права, наилази на изузетно добар приjем у Србиjи.

Он jе потврдио да се петициjа, између осталог, потписуjе и због, како jе навео, отворене рехабилитациjе усташког покрета у Хрватскоj, наводећи наjновиjи примjер недавне мисе задушнице за усташког поглавника Анте Павелића у Загребу.

“То се дешава у континуитету од како jе Хрватска прогласила своjу самосталност. Заиста, може се поставити питање да ли и усташки покрет представља jош jедну вриjедност коjа отвара пут Хрватскоj у европске интеграциjе”, каже Будимир.

Према његовим риjечима, оно што нису постигле усташе када су Срби у Хрватскоj у питању завршио jе некадашњи хрватски предсjедник Фрањо Туђман.

“Нажалост, иако су касниjе дошли Стjепан Месић и Иво Јосиповић, коjи се декларишу као антифашисти, ништа се ниjе промиjенило када су Срби у питању”, констатуjе Будимир.

Он jе наjавио да ће делегациjа избjегличких удружења Срба из Хрватске затражити приjем код предсjедника Републике Српске Милорада Додика коjи, како jе рекао, jедини показуjе дозу разумиjевања за њихове проблеме.

У петициjи избjеглих и прогнаних Срба из Хрватске захтиjева се враћање њихове заузете покретне и непокретне имовине, обнова ратом и терористичким акциjама уништене имовине у пређашње стање, правична надокнада за уништену, оштећену и несталу покретну и непокретну имовину, враћање одузетих станарских права или правична новчана надокнада, без икаквог условљавања и ограничавања.

Срби избjегли из Хрватске траже и исплату доспjелих, а неисплаћених пензиjа,признавање комплетног радног стажа до 1991. и конвалидациjу радног стажа са признатим доприносима за период од 1991. до 1995. године, исплату девизне и динарске штедње, те новчану надокнаду за неучествовање у процесу приватизациjе.

Избjегличка удружења и завичаjни клубови Срба протjераних из Хрватске, организатори петициjе, траже и ревизиjу пресуда за ратне злочине донесених у одсуству окривљених, поштено и уjедначено процесуирање ратних злочина и престанак етнички мотивисаних суђења и завршетак процеса ексхумациjе и идентификациjе несталих лица.

Покретачи петициjе позиваjу се на међународне документе о људским правима – Општу декларациjу УН о правима човjека, Европску конвенциjу о заштити основних људских права и слобода, Међународни пакт о грађанским и политичким правима, Конвенциjу о спречавању свих облика расне дискриминациjе, као и на билатералне и регионалне документе коjи штите права избjеглих и прогнаних лица, посебно право на враћање имовине или правичну надокнаду.

У петициjи се указуjе да jе чињеница да jе Република Хрватска 30. jуна 2010. године добила сагласност ЕУ да отвори преговарачко Поглавље 23.
“Правосуђе и темељна људска права”, без услова да рjешава имовинска, стечена, станарска, статусна и друга питања више од 400 000 избjеглих и
прогнаних Срба из Републике Хрватске, као и велики броj Срба коjи су пориjеклом из Хрватске гдjе имаjу имовинско-правне и друге интересе.

“Апелуjемо на ЕУ да не потпише Уговор о приступању са Владом Хрватске све док Хрватска не достигне европске стандарде у правцу поштовања наших имовинских, стечених, станарских, статусних и других права у складу са међународним, регионалним и билатералним документима”, каже се у петициjи, чиjе ће потписивање траjати до краjа jануара.

Извор: РТРС

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top