fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

СРБИМА У УПИТНИКУ ПОСТАВЉЕНА ЗАМКА

Милоjко Будимир

ХРВАТСКА КРОЗ ПОПИС СТАНОВИШТВА ПРИПРЕМА СТВАРАЊЕ ПРАВОСЛАВНЕ ЦРКВЕ

 У формулару за предстојећи попис лукаво се наводе рубрике „Православна“ и „Српска православна црква“, упозорава Милојко Будимир

 На предстојећем попису становништва у Хрватској 2011. године све је припремљено за дефинитивно нестајање припадника Српске православне цркве, јер је у рубрици за вероисповест понуђена и непостојећа „православна црква“, што је припрема за увођење хрватске православне цркве – тврди председник Асоцијације избегличких удружења из Хрватске Милојко Будимир.

Тим поводом у разговору  за „Правду“ он истиче да је реч о свесној манипулацији људском непажњом, из које би се касније извлачиле грешке политичке квалификације.

Шта се крије иза формулације „припадник православне цкрве“?

–          Многи избегли Срби имају пријаву боравка у Хрватској и Срби који живе тамо

могли би нехотице помоћи формирање хрватске православне цркве, јер се у формулару за предстојећи попис лукаво наводе рубрике „Православна“ и „Српска православна црква“. Људима морамо разјаснити шта то значи, јер иза формулације православна црква може стајати македонска, црногорска, а на крају ће испасти хрватска православна црква. Хрвати то вешто користе и успело им је да на попису 2001. године 90 одсто Срба изјасни за припадност православној, а само 10 одсто СПЦ. Сада је за очекивати да нас буде још мање.

Заборављено 78.000 приjава за српску покретну имовину

Хрват Ивица Бачић добиће ускоро надокнаду од Србиjе за аутомобил „рено 19“ коjи му jе 1991. године бивша ЈНА посудила и уредно издала потврду. Како стоjе ствари са српском покретном имовином у Хрватскоj и да ли jе Збор народне гарде издавао Србима такве потврде?

– Знам да су Србима у краjевима коjи су били под хрватском контролом издаване такве потврде, али не знам никога ко jе успео да буде обештећен од хрватске државе. Ако ће Србиjа да исплати одштету том Хрвату, онда реципрочно и Хрватска, ако желе помирење, треба да плати Србима. Срби су

поднели 78.000 приjава за нашу покретну имовину и то се сада налази у Министарству финансиjа. Нико ниjе озбиљно узео у разматрање те наше предмете.

Покушаја формирања хрватске православне цркве било је више, недавно је формирано једно врло сумњиво удружење? 

– Покушавали су са формирањем хрватске православне заједнице, а сада вешто, испод жита припремају све за наш нестанак. Подмећу неко Удружење хрватских православаца. Ових дана била је делегација Срба из Задра у Београду и представили су институцијама Србије шта се тамо ради и траже помоћ, јер сами немају снаге да се одупру пошасти. Да би опстали као Срби, изложени су притиску да не буду православци, а знамо да мењање вере повлачи за собом мењање нације.

Како гледате на то да католички веродостојници пред католички Божић, као успут, честитају и православни?

 – Ових дана од својих пријатеља и познаника из Хрватске добијам честитке које најпре помињу Божић па онда Нову годину, а знамо чији се Божић слави пре Нове године. У томе има навођења на католичку веру, а сам долазак папе наговештава неку нову, универзалну, хришћанску веру која сигурно неће бити православна, већ подређена Риму. Наша православна вера нас је у Хрватској кроз историју сачувала као етнос и то изгледа сада морамо и да платимо. Мени је такво честитање православног Божића тенденциозно. Једним хицем надбискупи у Бањалуци и Београду хоће да убију два зеца и да обадва буду у њиховој чорби.

Извор: ПРАВДА

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: