Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Srbi i Jevreji, dežurni kolektivni krivci

Na skupu u Izraelu grofica Džin Viskonti označila je Alojzija Stepinca kao „nadbiskupa genocida”.

Autor: Biljana Baković

Ka­ko je spo­men-plo­ča Ste­pin­cu u ti­ši­ni po­sta­vlje­na u Je­ru­sa­li­mu: Je­le­na Bu­hač, Ša­um Še­lou, Ne­ma­nja Sta­ro­vić i pre­vo­di­lac Ta­tja­na Ja­ni­ći­je­vić na sku­pu (Fo­to B. Ba­ko­vić)

Od našeg specijalnog izveštača
Jerusalim – Odnose između Srba i Jevreja i država Izraela i Srbije uvek treba razumeti uzimajući u obzir transistorijsku vertikalu koja ima uporište u sistemu vrednosti bliskom i jednom i drugom narodu – od najranije istorije Jevreji i Srbi naročito drže do vrednosti pravde i slobode.

Te dve vertikale stvaraju realnu bliskost na nivou jedne dubinske strukture njihovih odnosa, rekao je prof. dr Darko Tanasković juče u Jerusalimu, na skupu o srpsko-izraelskim odnosima.

Na okruglom stolu koji su organizovali Institut za studije antiterorizma iz Izraela, Centar za društvenu stabilnost iz Novog Sada i Institut za nacionalnu i međunarodnu bezbednost iz Beograda, prof. dr Dragan Simeunović govorio je o sličnosti srpskog i jevrejskog naroda po kolektivnoj „krivici”.

Navodeći da kolektivna krivica ne postoji ni u jednom pravnom sistemu, Simeunović ukazuje da su Srbi ušli u krug kolektivnih „krivaca” usled intenzivne neprijateljske propagande počev od devedesetih godina.

Prof. dr Mina Zirojević, iz beogradskog Instituta za uporedno pravo, rekla je da „smo zajedno i stradali i učili jedni od drugih”. „Pozdrav ’Vidimo se sledeće godine u Jerusalimu’ i čitava borba za povratak u Izrael i nama je sada lekcija i metod šta možemo, pozdravom ’Vidimo se u Prizrenu’”, rekla je ona.

Advokat iz Nemačke Markus Golbah ispričao je da je od profesora Gideona Grajfa, istraživača Holokausta, čuo priču i počeo da uči o Jasenovcu. Pred učesnicima skupa svedočila su deca-logoraši iz Jastrebarskog, Smilja Tišma, Gojko Rončević Mraović i Jelena Buhač Radojčić, koja još nije izgubila nadu da će pronaći svog brata, od koga su je razdvojili u tom dečjem logoru.

Jelena Buhač Radojičić se zapitala i kako je moguće da se tako diskretno i u tišini u Jerusalimu postavi spomen-ploča Alojziju Stepincu.

Prof. dr Robert Mekormik sa Univerziteta Južna Karolina – Sever, autor knjige „Ante Pavelić i pacovski kanali”, govorio je o bekstvu dvojice ustaša, Krunoslava Draganovića, zvanog Dinamo, i Andrije Artukovića u SAD. Vladimir Umeljić, istoričar iz Nemačke, citirao je delove dnevnika Diane Budisavljević u kojima se govori o Alojziju Stepincu i parafrazirajući Šekspira poručio: „Svi smo svedoci da je zlo nacizma, ustaštva i fašizma još živo. Dajte da ga sahranimo već jednom”.

Jasenovac ne treba posmatrati kao poseban slučaj vezan samo za NDH, kazao je profesor Beri Lituči, direktor Instituta za istraživanje Jasenovca iz Njujorka, i istakao da je taj logor smrti veliki deo istorije Holokausta. Grofica Džin Viskonti, novinarka, ispričala je da je za Jasenovac čula 1993. intervjuišući Simona Vizentala, a potom je upoznavala i lik i delo „nadbiskupa genocida” Alojzija Stepinca.

Lia Ganor, direktorka Centra za Holokaust „Mashmaut” iz Izraela, istakla je da je uvek spremna da govori u ime žrtava i onih koji pate. Pukovnik Antun Miletić (89), koji je istraživao sistem logora Jasenovac, posebno Gradina, naveo je da se računa da je tu pokopano oko 350.000 logoraša. A dosad nije istraženo više od 20 odsto, pa se zbog toga spekuliše sa brojem ubijenih – od 43.000 do 1,5 miliona ljudi.

Starović: Duboke istorijske veze

Nemanja Starović iz Centra za društvenu stabilnost, koji je sa Šaumom Šelouom iz izraelskog Instituta za studije antiterorizma moderirao skupom, ocenio je da je ovaj događaj veoma uspešno prikazao koliko su za razvoj savremenih međudržavnih odnosa Srbije i Izraela važne duboke istorijske veze srpskog i jevrejskog naroda, zasnovane u vremenima najtežih patnji. O zajedničkim sudbinama i stradanju Srba i Jevreja, posebno u NDH, govorili su i novinari Slobodan Kljakić, Miroslav Karlica, Biljana Đorović i Marija Zarić.

Dogovorena saradnja Arhiva Vojvodine i Jad vašema

Direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović dogovorio je juče sa direktorom Arhiva Jad vašema dr Haimom Gertnerom potpisivanje sporazuma o saradnji ove dve institucije na istraživanju arhivske građe vezane za stradanje Srba u Drugom svetskom ratu. Saradnja bi podrazumevala digitalizaciju građe, razmenu istraživača i organizaciju zajedničkih izložbi na temu kulture sećanja Srba i Jevreja. Susretu su prisustvovali ambasador Srbije u Izraelu Milutin Stanojević, počasni konzul Aleksandar Nikolić, predsednik Matice srpske dr Dragan Stanić i Nikola Banjac, generalni sekretar Skupštine Vojvodine.

Izvor: POLITIKA

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: