fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

SRBE ŽELE PREVESTI U „BOSANSKI NAROD“

Gojko Đogo

Gojko Đogo

Književnik Gojko Đogo ocijenio je da i dalje postoje nastojanja da Srbi u BiH, preko „zemaljskog bosanskog jezika“, postanu „bosanski narod“ i da je identičan slučaj i u Crnoj Gori, gdje ih pokušavaju pretvoriti u „nesrpske Crnogorce“.
Đogo je, na promociji zbornika radova „Srpski jezik i ćirilica – osnove srpskog identiteta“, ocijenio da je u Hrvatskoj progonom Srba „riješeno srpsko pitanje“, jer su Srbi proglašeni manjinom, a većinski srpski jezik preimenovan u hrvatski, iako je riječ o jednom jedinstvenom srpskom jeziku.

On smatra da Crna Gora prednjači u ovom progonu srpskog jezika, jer je on prekršten u crnogorski, ustanovljeno je čak i novo crnogorsko pismo, dok je ćirilica skoro izbrisana iz javne upotrebe.

Đogo je rekao da je srpski jezik za razliku od drugih počeo da se „množi dijeljenjem, pa su tako od Vukovog lingvističkog ili na naučnim kriterijumima zasnovanog jezika, nastali različiti politički jezici, proglašeni političkim odlukama država na tlu bivše SFR Jugoslavije“.

„Na taj način su od srpskog jezičkog stabla odlomljena tri ogranka – hrvatski, bosanski i crnogorski, kao tri posebna politička jezika, a to političko djeljenje istog srpskog jezika, dovelo je do gubljenja identitetskog prepoznavanja samog srpskog jezika“, naveo je Đogo.

Zbornik radova „Srpski jezik i ćirilica – osnove srpskog identiteta“ su u Srpskoj književnoj zadruzi predstavili književni kritičar Radivoje Mikić i književnik Momčilo Vuksanović, prenio je Međunarodni radio Srbija.

Na promociji je istaknuo da je srpski jezik onaj kojim govori sav srpski narod i da je to definicija koju je davno dao Vuk Stefanović Karadžić.

Srpski narod je, kako piše u Deklaraciji o položaju srpskog jezika i ćirilice, određen kao srpski preko srpskog jezika, kao što su se i ostali evropski narodi određivali kao narodi na osnovu jezika kojim govore.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

OSNOVANO SRPSKO UDRUŽENjE „ĆIRILICA“ – Jadovno 1941.

Ćirilica u nestajanju – Jadovno 1941.

Slobodan Remetić: Ćirilica podelila … – Jadovno 1941.

Ćirilica – čir na dvanaestopalačnom crevu hrvatskih …

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: